Η ενεργειακή πανδημία χτυπά πλέον τα νοικοκυριά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις καθυστερήσεις πληρωμών στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου αλλά και στην μεγάλη αύξηση στους διακανονισμούς ρεύματος.

Το τελευταίο διάστημα πάνω από 100.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση διακανονισμού πληρωμής ρεύματος και φυσικού αερίου αθροιστικά σε όλους τους παρόχους περιλαμβανομένης και της ΔΕΗ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις ανακουφίζουν φυσικά τους καταναλωτές αλλά αφενός δεν μπορούν να καλύψουν ολόκληρη τη ζημιά και αφετέρου δεν είναι εφικτό οι επιδοτήσεις να είναι απεριόριστης διάρκειας ενώ η ενεργειακή πανδημία ήρθε για να μείνει.

Πολύ δύσκολες και οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο, αφού οι λογαριασμοί λόγω κυρίως της εισαγόμενης ακρίβειας έχουν αρχίσει να «κοκκινίζουν» και μεγάλο μέρος των νοικοκυριών εμφανίζει καθυστερήσεις πληρωμών αλλά και αιτήσεις διακανονισμού.

Οι νοικοκύρηδες καταναλωτές πληρώνουν πλέον υπερδιπλάσιους λογαριασμούς για ρεύμα-φυσικό αέριο και δηλώνουν ξεκάθαρα πως «δεν αντέχουν άλλο» ενώ οι πάροχοι τρέχουν να κλείσουν τις τρύπες από το υψηλό κόστος προμήθειας.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους χιλιάδες καταναλωτές που ζητούν διακανονισμούς οφειλών σε μηνιαίες δόσεις. Θα μπορούν να εξυπηρετούν τις δόσεις και για πόσο καιρό;

Ολοι οι λογαριασμοί από δω και μπρος θα είναι φουσκωμένοι οπότε φοβόμαστε ότι θα αρχίσουν να σκάνε κανόνια» μας λέει ανήσυχος διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικού καθετοποιημένου Ομίλου ενέργειας.

Στέλεχος της ΔΕΗ που επιβλέπει την αγορά προσθέτει πως «οι ρυθμίσεις των ποσών στους λογαριασμούς έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο.

Μέχρι και οι ίδιες οι εταιρείες όταν βλέπουν καθυστερήσεις σε πελάτες με αυξημένη κατανάλωση προτείνουν εκείνες πρώτες διακανονισμούς, για να προλάβουν τα χειρότερα».

Θα τα προλάβουν όμως;

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την 2η ψηλότερη τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στην Ε.Ε

Εν τω μεταξύ η χώρα μας, έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος, πίσω από την Ιταλία!

Στις 20 Ιανουαρίου, η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα ήταν 213 ευρώ/MWh, (μόνο η Ιταλία έχει υψηλότερη στα 215 ευρώ/MWh).

Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες: Γαλλία 197 ευρώ/MWh, Ισπανία 193, Βέλγιο 183, Ολλανδία 182, Αυστρία 180, Γερμανία 162 και η χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη στην Πολωνία με 142 ευρώ/MWh.

«Ο βασικός λόγος για την απίστευτα υψηλή τιμή χονδρικής στο ρεύμα στη χώρα μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται στην ελληνική αγορά το φυσικό αέριο, ένας τρόπος που άλλαξε σε ανύποπτη στιγμή. Ειδικότερα στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. η τιμή διαμορφώνεται με βάση το κόστος της spot αγοράς. Εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εμφάνιζε χαμηλότερες τιμές έναντι των υπολοίπων αγορών της Ε.Ε. ενώ τώρα έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Να σας θυμίσω ότι η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα το Νοέμβριο ήταν στα 228 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 235 ευρώ/MWh» μας λέει αναλυτής της ΡΑΕ που προσθέτει πως αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει το συντομότερο.