Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το big deal της πολύπαθης τράπεζας Αττικής είναι πλέον γεγονός.

Σε γενικές γραμμές το γεγονός που μπορεί κανείς να σταθεί είναι ότι η Attica Bank σε συνδυασμό με τη συγχώνευση με την Παγκρήτια που θα επακολουθήσει (και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο) θα αποτελέσει τον περίφημο 5ο τραπεζικό πόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στον οποίο η Thrivest των επιχειρηματικών Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου θα ελέγχει στο τέλος της ημέρας το 51%!

Η όλη αυτή εξέλιξη που πραγματοποιείται με τις ευλογίες Στουρνάρα, ανακουφίζουν τον κεντρικό τραπεζίτη που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω «κρατικών ενισχύσεων» με τις οποίες γίνονται έξαλλες οι κεντρικές τραπεζικές αρχές και η Κομισιόν!

Τέλος καλό, όλα καλά, αφού γλυτώσαμε επιτέλους από τον βραχνά του ΤΜΕΔΕ και των μηχανικών διαχειριστών που έκαναν όλα τα χρόνια «σαν τα μούτρα τους» τα λεφτά του Ταμείου, που εντέλει τα πέταξαν σε μια χοάνη χωρίς κανένα αντίκρισμα!

Αντί του ΤΜΕΔΕ, με 40 εκατ. στο σύνολο μπαίνουν οι 4 συστημικές τράπεζες οι οποίες έκαναν το χατίρι του Διοικητή της ΤτΕ και πειθάρχησαν στα θέλω του, όπως και το ΤΧΣ που μπαίνει στην αύξηση με 329 εκατ. ευρώ!

Παραθέτουμε τα 7 κρίσιμα σημεία της ιστορικής συμφωνίας:

1. Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές την δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια.

2. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

3. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

4. Η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις.

5. Στην επικείμενη ΑΜΚ θα πάρει μέρος και η Παγκρήτια Τράπεζα με 34 εκατ. ευρώ (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ.

6. Στην όλη διαδικασία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η θετική συμβολή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πίστη στο μέλλον της τράπεζας της Ελένης Βρεττού και η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest.

7. Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Τράπεζα Αττικής και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον 5ο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στην χώρα μας ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα