Ακρίβεια, ποια ακρίβεια, θα…παταχθεί! Μάλλον σε χρόνο αόριστο.

Στην ευρωζώνη σημείωσε μεγάλη μείωση τον μήνα Οκτώβριο, στο 2,9%, από 4,3% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας χαμηλό δύο ετών.

Στην Ελλάδα, όμως είχαμε κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού στο 3,9% (!) από 2,4%, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Eurostat, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,4 (!) ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι προφανές ότι η συνολικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που αποτελεί την κύρια δυναμική της, δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα, ενώ αντιθέτως, τα μηνύματα για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι ευχάριστα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η ακρίβεια, δεν (προ)έρχεται μόνο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, ανατρέποντας ουσιαστικά το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για την απραξία χτυπήματος της κερδοσκοπίας.

Τα δεδομένα αυτά πλήττουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι ο πληθωρισμός είναι διεθνές φαινόμενο που έρχεται «από έξω», με την κυβέρνηση να τα αποδίδει σε «αντικειμενικούς εξωγενείς παράγοντες».

Αν δεν ενισχυθούν οι ελεγκτικές αρχές με νέο προσωπικό, ώστε να υπάρξουν και διευρυμένοι έλεγχοι εισαγόμενων και ιδιοπαραγόμενων προϊόντων, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει…

Διαβάστε ακόμη: