Οι ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σύντομα θα πετύχουν μια διάκριση που επιθυμούσαν εδώ και καιρό. Τα κάποτε νυσταγμένα χρηματιστήρια τους θα φιλοξενούν εταιρείες αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτή η τεράστια επιτυχία, ήδη στο Νο. 17 παγκοσμίως στα τέλη Μαρτίου, μπροστά από τη Βραζιλία και την Ισπανία, βασίζεται στην πρόσφατη κορυφαία απόδοση του Χρηματιστηρίου Αξιών του Άμπου Ντάμπι, που διευθύνεται από τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη-κράτος των ΗΑΕ.

Το μέλος της βασιλικής οικογένειας, Σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ και αδελφός του προέδρου, κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε τμήμα της επιχείρησής του. Από τις 31 Μαρτίου, οι εταιρείες του σεΐχη ή αυτές που εποπτεύει είχαν στάθμιση τουλάχιστον 65% του δείκτη αναφοράς FTSE ADX General Index.

Ο εκτεταμένος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του International Holding Co., ή IHC, που έχει επενδύσεις σε οτιδήποτε, έχει αυξηθεί πάνω από 400 φορές από το 2019, και εκτιμάται πλέον σε σχεδόν 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η IHC κερδίζει επίσης χρήματα από τις συναλλαγές στο ίδιο το χρηματιστήριο όπου είναι εισηγμένη. Είναι ιδιοκτήτης του πιο ενεργού χρηματιστή του χρηματιστηρίου του Άμπου Ντάμπι. Εν τω μεταξύ, το ταμείο ADQ του εμιράτου, του οποίου προεδρεύει ο Σεΐχης Ταχνούν, επιβλέπει το ίδιο το χρηματιστήριο. 

Η τεράστια επιρροή του Σεΐχη χρηματιστή

Η επιρροή του σεΐχη είναι ακόμα πιο βαθιά. Είναι ο de facto επικεφαλής των επιχειρήσεων της κυβερνώσας οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, της πλουσιότερης στον κόσμο, διαχειριζόμενοςπερίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως μέσω των κρατικών κεφαλαίων που διευθύνει. Είναι σαν ένας άνθρωπος να διευθύνει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς και τα δύο τρίτα των εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.

Πολλοί τραπεζίτες, επενδυτές και οικονομολόγοι λένε ότι η ασυνήθιστη δομή της αγοράς του Άμπου Ντάμπι θέτει προκλήσεις για τους παγκόσμιους διαχειριστές επενδύσεων που θέλουν να αποκομίσουν κέρδος, καθώς ο κύριος δείκτης της έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2020, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο εκείνη την περίοδο. Οι ξένοι δυσκολεύονται να πάρουν μέρος της πίτας, επειδή οι υπήκοοι και οι εταιρείες των ΗΑΕ κατέχουν μεγάλα μερίδια και τα κρατούν.

«Οι διασυνδέσεις των περιουσιακών στοιχείων και η συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια του Σεΐχη Ταχνούν, παρόλο που δεν είναι ούτε ηγεμόνας ούτε ο διάδοχος του θρόνου, είναι ασυνήθιστες ακόμη και για τα πρότυπα του Κόλπου», είπε στο Bloomberg ο Στέφεν Χέτογκ, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics, που μελετά την περιοχή. Αυτοί οι δεσμοί μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικά πλεονεκτήματα συντονίζοντας κρατικούς επενδυτές και κυβερνητικά τμήματα, λέει. «Θέουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τους ιδιώτες ανταγωνιστές και πόσο καλά προστατεύονται τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας». 

Πόσο ανοιχτό είναι στους ξένους

Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IHC, Σιγιέντ Μπασάρ Σουέμπ, είπε στο Bloomberg ότι όλοι οι πελάτες έχουν πρόσβαση στην εταιρεία. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν είναι ανοιχτό για τους ξένους», λέει.

Ο σεΐχης ενσαρκώνει τις παγκόσμιες οικονομικές φιλοδοξίες των ΗΑΕ. Χρησιμοποίησε τις συμμετοχές και τη θέση του για να επιδιώξει εξαγορές, όπως ένα μερίδιο στο ορυχείο χαλκού Mopani της Ζάμπια, ενώ πιέζει τις προσπάθειες για την τόνωση της εγχώριας οικονομίας.

Το χρηματιστήριο αντανακλά τις φιλοδοξίες της άρχουσας οικογένειας Αλ Ναχιάν. Τα μέλη αναμένουν ότι η αυξανόμενη αξία του θα προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και θα ενθαρρύνει ντόπιους επενδυτές να διατηρήσουν τα χρήματά τους στη χώρα.

Από το 2020, έως το τέλος Μαρτίου, η συνολική αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΑΕ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί, στα 950 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ταξίδια επενδυτών στα ΗΑΕ

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές που συνδέονται με τον Σεΐχη Ταχνούν φαίνονται ένας σίγουρος τρόπος για κέρδη. Οι τράπεζες της Wall Street οργανώνουν ταξίδια στην περιοχή για διαχειριστές κεφαλαίων για να συναντήσουν επίδοξους υποψηφίους IPO. Όμως, η δυσκολία να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής κατανομή στις υπερεγγεγραμμένες IPO έχει προκαλέσει απογοήτευση για τους διεθνείς επενδυτές.

Τα αμοιβαία κεφάλαια των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών που ενεργά επιλέγουν μετοχές έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στα ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Copley Fund Research, αλλά οι μετοχές των εμιράτων εξακολουθούν να είναι ελαφρώς υποσταθμισμένες.

«Η ρευστότητα είναι πολύ, πολύ σημαντική» και έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στα ΗΑΕ, λέει ο Τζέιμς Ντόναλντ, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Lazard Asset Management LLC. Κατά την άποψη του Ντόναλντ, η Μέση Ανατολή κατατάσσεται επίσης μεταξύ των δυσκολότερων για πληροφόρηση των επενδυτών.

Οι περίπλοκες αποτιμήσεις της IHC προκαλούν αναστάτωση σε αναλυτές και επενδυτές. Το Άμπου Ντάμπι έχει μεταβιβάσει την ιδιοκτησία δεκάδων ιδιωτικών εταιρειών στην IHC, μερικές φορές μέσω αντίστροφων συγχωνεύσεων. Τα μετρητά και τα ταμειακά ισοδύναμα του ομίλου έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 80 εκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο Ράιαν Μπολ, ανώτερος αναλυτής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην εταιρεία συμβούλων πληροφοριών κινδύνου Rane Network, λέει ότι οι επενδυτές στα ΗΑΕ μπορεί να αντιμετωπίσουν λιγότερο από ξεκάθαρα διατυπωμένες πολιτικές. Αλλά το γεγονός ότι τόσα πολλά στηρίζονται σε μέλος της βασιλικής οικογένειας παρέχει ένα είδος σαφήνειας.

Διαβάστε ακόμη: