Καύσωνας και ξηρασία πλήττουν φέτος το καλοκαίρι τις περισσότερες περιοχές και χώρες στην Ευρώπη, με τις συνέπειες να είναι άμεσες.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χοιρινού κρέατος και τυριού.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους των σιτηρών και της ενέργειας, καθώς και με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα κρούσματα ασθενειών. Αυτό συρρίκνωσε τα κοπάδια και αύξησε τις τιμές του κρέατος στην ΕΕ τον Ιούνιο κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρυσι, στο μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειωθεί ποτέ.

Ευρώπη: Το κόστος ζωής θα αυξηθεί

Η ξηρασία που μαραίνει τις ευρωπαϊκές φάρμες θα οδηγήσει τις τιμές του κρέατος, του γάλακτος και του τυριού σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας την πίεση στους καταναλωτές, καθώς όλα τα υπόλοιπα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο καύσωνας του καλοκαιριού ξεραίνει τα βοσκοτόπια και συρρικνώνει τις σοδειές των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των κοπαδιών.

Οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά τους αποθέματα ζωοτροφών.

Τα χωράφια καλαμποκιού στη Γαλλία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας και μαραίνονται αλλού, επιδεινώνοντας την επερχόμενη έλλειψη ζωοτροφών.

«Έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση σε άλλες ξηρές χρονιές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Alexander Anton, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλακτος. «Να αναμένετε ότι το κόστος του γάλακτος θα αυξηθεί».

Σημειώνεται πως οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11% στην ΕΕ τον Ιούνιο και κατά σχεδόν 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα άλματα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Το κόστος για άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως η ενέργεια, επίσης αυξάνεται σταθερά.

Ευρώπη: Τα ποτάμια στερεύουν

Πολλές είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν θέμα ύδρευσης με τα ποτάμια να στερεύουν. Ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η στάθμη του νερού σε τέσσερις μεγάλες λίμνες της Ελβετίας είναι η πιο χαμηλή για τον μήνα Αύγουστο, έπειτα από μια χρονιά φειδωλή σε βροχές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τις λίμνες Κωνσταντίας, Τεσσάρων Καντονιών ή Λουκέρνη, Λουγκάνο και Βάλεν.

Ο όγκος του νερού που χύνεται στον Ρήνο, ο οποίος πηγάζει από τις ελβετικές Άλπεις, δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά για Αύγουστο.

Ευρώπη: Τι μέλλει γενέσθαι

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η εικόνα δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα.

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι και περιβαλλοντολόγοι με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης έχει να καταγραφεί σημαντική βροχόπτωση εδώ και 2-3 μήνες, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού, ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο ή και ακόμη περισσότερο.