Οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη ανησυχία για τις συνέπειες των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, με επίκεντρο κυρίως την κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, με αποτέλεσμα η Wall Street να καταγράφει και πάλι ισχυρές απώλειες την Πέμπτη. Με τον τρόπο αυτό οι δείκτες περιορίζουν τα εντυπωσιακά κέρδη που κατάφεραν να αποκομίσουν στο ιστορικό ράλι της προηγούμενης ημέρας.

Συγκεκριμένα αυτή την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί δραστικά κατά 876 μονάδες ή -2,16%, στις 39.732 μονάδες, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα σε ποσοστό 2,83% και τις 5.302 μονάδες και ο Nasdaq κάνει βουτιά 3,61% πέφτοντας στις 16.507 μονάδες, με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις Big Tech.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 2,6% των οικονομολόγων του Reuters. Σε μηνιαία βάση, ο CPI μειώθηκε κατά 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) αυξήθηκε 2,8% σε ετήσια βάση, επίσης κάτω από την πρόβλεψη για 3%. Σε ξεχωριστή έκθεση, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 223.000, όσο ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές.

Παρά τη θετική έκπληξη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, με τους επενδυτές να θεωρούν πως οι επερχόμενοι δασμοί θα διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και ίσως οδηγήσουν σε μακροχρόνια επιβάρυνση της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τα επενδυτικά τους πλάνα και βέβαια να περικόψουν τις εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας τους. Ενδεικτικά ο κολοσσός της λιανικής, η Walmart, όπως και η Delta “άνοιξαν” το χορό της αρνητικής αναθεώρησης του guidance που είχαν δημοσιεύσει, με τους αναλυτές να περιμένουν πως η λίστα θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η μεταβλητότητα στην αγορά έρχεται ως επακόλουθο μίας ιστορικής συνεδρίασης, όπου ο S&P 500 κατέγραψε «άλμα» άνω του 9%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Dow Jones σημείωσε την ισχυρότερη ποσοστιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών, μετά τον Ιανουάριο του 2001. Ο όγκος συναλλαγών έφτασε τις 30 δισ. μετοχές, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Το ράλι τροφοδοτήθηκε από την ανακοίνωση του Τραμπ για προσωρινή μείωση των δασμών στο 10% για 90 ημέρες για τις περισσότερες χώρες. Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρέθηκαν από το επιπλέον 10%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης 90ήμερη αναστολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Παρά τις εξαιρέσεις, τα κινεζικά προϊόντα παραμένουν στο στόχαστρο με δασμούς 125%, μετά τα αντίμετρα του Πεκίνου. Πάντως, ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν τελικά σε «μια πολύ καλή συμφωνία».

Ωστόσο, η όρεξη για ανάληψη ρίσκου μειώθηκε δραστικά σήμερα στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η εμπορική αντιπαράθεση θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία, παρά τη βραχυπρόθεσμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς πολυεθνικές εταιρείες «παγώνουν» παραγγελίες, βλέποντας την ένταση ΗΠΑ-Κίνας να κλιμακώνεται. Η Ουάσινγκτον στοχεύει την Κίνα, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την πίεση, ενώ αναζητά συνεργασίες με άλλες χώρες στη γεωοικονομική αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμη: