Στις περιόδους γεωπολιτικών αναταράξεων, οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανία και αναγνωρίσιμα brands έχουν σαφές προβάδισμα. Αυτό υπογράμμισε ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της Παπαστράτος, μιλώντας στο Delphi Economic Forum X, παρουσιάζοντας την ελληνική βιομηχανία ως πολλαπλασιαστή ισχύος και βασικό πυλώνα εθνικής στρατηγικής.
Η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αγγίζει το 13% και στο σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας φτάνει το 16%, όπως ανέφερε. Παρά την κρίση που την έπληξε τα προηγούμενα χρόνια, ο κλάδος έχει επιστρέψει δυναμικά, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και στην αυτάρκεια της χώρας.
Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία, ο Μαργώνης επεσήμανε ότι ακόμη και χώρες με έντονη τουριστική ταυτότητα, όπως η Πορτογαλία και η Μάλτα, επενδύουν στη βιομηχανία, γιατί η πολυδιάστατη ανάπτυξη προσφέρει ανθεκτικότητα απέναντι στις κρίσεις.
Το εργοστάσιο του αύριο χτίζεται σήμερα
Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση βρίσκονται στον πυρήνα του μετασχηματισμού της παραγωγής, με την Παπαστράτος να επενδύει όχι μόνο σε νέες γραμμές, αλλά και σε big data, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης προσωπικού. Η χρήση της τεχνολογίας, τόνισε, δεν καταργεί θέσεις εργασίας, αλλά απελευθερώνει χρόνο και ικανότητες των εργαζομένων για δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Η καινοτομία είναι απαραίτητη για να παραμείνεις ανταγωνιστικός, όμως χρειάζεται πλάνο, προσαρμοστικότητα και ψυχραιμία, ειδικά σε περιόδους αστάθειας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η Παπαστράτος αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, παράδειγμα μετάβασης από την παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε έναν εξαγωγικό οργανισμό που σήμερα στέλνει το 85%-90% της παραγωγής του σε περισσότερες από 40 χώρες.
Ηγεσία με επίκεντρο τον άνθρωπο
Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο μοντέλο ηγεσίας, ο κ. Μαργώνης στάθηκε στη σημασία της χρησιμότητας: «Οι επιχειρήσεις υπάρχουν για τους ανθρώπους – εργαζόμενους, μετόχους, κοινωνία. Αν δεν είσαι χρήσιμος, απλώς χάνεις τον σκοπό σου».
Siemens & Πλαστικά Θράκης: Όταν η τεχνογνωσία συναντά τη βιωσιμότητα
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Χατζίκος, επικεφαλής της Siemens Ελλάδος, ανέδειξε τις τρεις βάσεις της ανθεκτικότητας:
- Τεχνογνωσία & ποιότητα για διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό,
- Καινοτομία, με 5.250 πατέντες ετησίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
- Μετασχηματισμός κουλτούρας, με στροφή της Siemens από hardware σε software.
Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Μαλάμος, CEO της Πλαστικά Θράκης, παρουσίασε τη βιωσιμότητα όχι μόνο ως τεχνολογικό στοίχημα, αλλά και ως ολιστική κουλτούρα: «Η κυκλική οικονομία, τα ελαφρύτερα προϊόντα και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι κομμάτια της ίδιας στρατηγικής, που θα εξασφαλίσουν ότι η εταιρεία μας θα παραμείνει ζωντανή και για τα επόμενα 50 χρόνια».
Το μήνυμα από τους επιχειρηματικούς ηγέτες είναι σαφές: Η βιομηχανία δεν είναι παρωχημένο εργαλείο ανάπτυξης, αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Και ο δρόμος προς το μέλλον περνά μέσα από την τεχνολογική και οργανωτική ευελιξία, με πυξίδα πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Διαβάστε ακόμη:
- «Στον πάγο» το project για την δημιουργία εκκλησιαστικής τράπεζας
- Τα μυστήρια με το πρόγραμμα «ενίσχυσης» των εταιριών δημοσκόπησης από την κυβέρνηση
- Αλλάζουν μετά το Πάσχα σχεδόν οι μισοί Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων
- Έρχονται τα πρώτα «ζόρια» για τον Κυρανάκη- Έτοιμοι για «πόλεμο» οι Ταξιτζήδες