Αγανακτισμένοι είναι οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι της Μαγνησίας από το νέο μεγάλο πλήγμα που υπέστη η περιοχή λόγω της συσσώρευσης εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, τα οποία σύμφωνα με επιστήμονες και τις εκτιμήσεις της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας προέρχονται από τις γύρω από την Λίμνη Κάρλα πλημμυρισμένες περιοχές.

Για την υπόθεση έχει ξεκινήσει και αυτεπάγγελτη προκαταρτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου, ενώ πρόκειται για μια νέα όξυνση των μεγάλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην περιοχή από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου.

Νέο “χαστούκι” για την τοπική οικονομία

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση στον Παγασητικό, η οποία είχε πρωτοξεκινήσει νωρίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο δεκαήμερο, έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία, με «βροχή» ακυρώσεων κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.

Παρά, μάλιστα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και επικρίνει για ολιγωρία-καθυστερήσεις τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου όσον αφορά το κλείσιμο του θυροφράγματος στην Κάρλα και την τοποθέτηση διχτυού στην εκβολή του Ξηριά στο λιμάνι.

Σε έντονο τόνο κινήθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, από το βήμα της κοινής συνέντευξης τύπου που παρέθεσαν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, της ΟΕΒΕΜ, των Αρτοποιών όπως και του Συλλόγου καταστημάτων εστίασης Μαγνησίας για την κατάσταση, καθώς άφησε αιχμές για τους υπεύθυνους διαχείρισης της Κάρλας και του λιμανιού του Βόλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσα μπορούν να παραιτηθούν και ότι το Επιμελητήριο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό.

Έντονη διαμαρτυρία για την δυσφήμιση της περιοχής εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολο Οντόπουλο, ενώ για «ταφόπλακα» κάνει λόγο ο πρόεδρος των του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, καθώς όπως τόνισε οι επιχειρήσεις εστίασης, που με τις πλημμύρες ήταν οι μόνες που δεν αποζημιώθηκαν για τους δύο μήνες που έμειναν κλειστές, επιζητούσαν μια καλή τουριστική σεζόν, αλλά τα προβλήματα στον Παγασητικό αρχικά και τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα τώρα, είναι η ταφόπλακα του καλοκαιριού.

Ο κλάδος ζητεί να δοθεί ενίσχυση στα καταστήματα εστίασης της περιοχής που υπέστησαν μία ακόμη μεγάλη ζημιά.

Η Μαγνησία, που υπέστη τεράστιο πλήγμα από τις πλημμύρες πέρυσι σε υποδομές και δρόμους, τώρα, έναν μήνα πριν τη λήξη της τουριστικής σεζόν και ενώ δεν είχαν ήδη δουλειά, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα καταστροφή, που θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν επιχειρήσεις δίπλα από τη θάλασσα, λόγω της δυσοσμίας από τα νεκρά ψάρια, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Δώρα Καναβιτσά.

Εισαγγελική παρέμβαση – Μέτρα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου. Σημειώνεται ότι το φαινόμενο «μετράει» ήδη δέκα μέρες, ωστόσο, οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση της πρϊσταμένης εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.

Επίσης, θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους κ.α.

Παράλληλα, η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλο.

Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου και ταυτόχρονα με το κλείσιμο του θυροφράγματος στην Κάρλα, χθες το μεσημέρι, τοποθετήθηκε δίχτυ στην είσοδο της εκβολής του Ξηριά προς το λιμάνι, το οποίο συγκρατεί πλέον τα νεκρά ψάρια που κατευθύνονται προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει οι δειγματοληψίες στο νερό της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο σχετικών ανακοινώσεων που έκανε χθες το μεσημέρι από τη Λάρισα, η εμφάνιση πλήθους νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται στην αλλαγή της αλατότητας μεταξύ του γλυκού νερού του ταμιευτήρα της και του αλμυρού νερού της θάλασσας στον Παγασητικό.

Το φαινόμενο αναμένεται να αρχίζει να περιορίζεται σταδιακά με το κλείσιμο του θυροφράγματος της σήραγγας που οδηγεί νερό από την Κάρλα στη θάλασσα. Το θυρόφραγμα αναμένεται να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως τόνισε, ο ίδιος «το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν και μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το θυρόφραγμα, ώστε να μην δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα». Όπως διευκρίνησε ο κ. Κουρέτας ότι έπρεπε να καλυφθούν και οι αρδευτικές ανάγκες, μιας και τα ποτίσματα των παραγωγών ήταν σε εξέλιξη. «Καταδικάζω και τη δολιοφθορά που επιχείρησαν άγνωστοι μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο θυρόφραγμα» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος. Σε συνεργασία μαζί του σήμερα θα επιχειρήσουμε να δρομολογήσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από πιστοποιημένη εταιρεία».

Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες – αυτοψίες τόσο στα θαλάσσια όσο και στα εσωτερικά ύδατα των περιοχών που επλήγησαν.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), από τις μετρήσεις του Οκτωβρίου 2023 δεν διαπιστώθηκε κάποια επιβάρυνση ή διαταραχή στη λειτουργία του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο, τότε υπήρχε ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις σε βάθος χρόνου (ευτροφισμός, μείωση οξυγόνου κοντά στον πυθμένα κλπ).

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν 6 μήνες μετά, στις 5 Απριλίου 2024, διέψευσαν τις ανησυχίες αυτές, καθώς δεν φαίνεται κάποια επιβάρυνση ή υποβάθμιση της οικολογικής ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το διαλυμένο οξυγόνο ήταν φυσιολογικό και δεν υπήρχαν ενδείξεις ευτροφισμού. Στα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες η κατάσταση των επιφανειακών υδάτων επανήλθε σε ένα επίπεδο πολύ μικρής ποιοτικής υποβάθμισης.

Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαΐου 2024 στις παραλίες του Παγασητικού Κόλπου, δεν διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση, ούτε χημική ρύπανση.

«Όσα δεν πέθαναν στο ταξίδι προς τον Παγασητικό, πέθαναν στον Παγασητικό λόγω της οσμωτικής ανισορροπίας»

Τα νεκρά ψάρια που κατακλύζουν τον Παγασητικό κόλπο μέσω της σήραγγας, όπως τονίζει ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κλαουδάτος, προέρχονται από τα πλημμυρισμένα χωράφια γύρω από την Κάρλα και ρέματα και ποτάμια της περιοχής στα οποία έγιναν εκτροπές.

«Φανταστείτε την περιοχή σαν μια μπανιέρα, που μέσα σε αυτήν βρίσκεται μια λεκάνη, η Κάρλα. Τα ψάρια βρήκαν πολύ φαγητό στις πλημμυρισμένες περιοχές αλλά στη συνέχεια το καλοκαίρι λόγω της εξάτμισης των υδάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες και της αποστράγγισης αδειάζει η “μπανιέρα”, αυξήθηκε η συγκέντρωσή τους, άρχισαν να πεθαίνουν και όσα δεν πέθαναν στο ταξίδι προς τον Παγασητικό, πέθαναν στον Παγασητικό λόγω της οσμωτικής ανισορροπίας», δηλαδή της διαφοράς αλατότητας, διευκρινίζει ο ίδιος.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα αρχικά 200.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί στα 25.000 στρέμματα λόγω της αποστράγγισης και της εξάτμισης εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού.

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι μπορεί τα μέτρα να άργησαν λίγο, αλλά ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύει ότι σε μια εβδομάδα το πρόβλημα θα έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Επισημαίνει, πάντως, παράλληλα ότι δεν έχει ζητηθεί από το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καμία μέτρηση για τις βιομάζες, την αφθονία και τη βιοποικιλότητα των ψαριών που υπάρχουν εντός και εκτός της Κάρλας σήμερα, ενώ θα έπρεπε – όπως σημειώνει – να γνωρίζουμε τι γίνεται στην περιοχή, την οικονομία της λίμνης, τι αφθονία ψαριών υπάρχει, τι νερά είναι αυτά που μπήκαν κ.ο.κ.. Θεωρεί, δε, επίσης, ότι δεν θα έπρεπε τα νερά της αποστράγγισης να καταλήγουν στον Παγασητικό γιατί επιβαρύνουν ένα ήδη στρεσαρισμένο οικοσύστημα.

Διαβάστε ακόμη: