Σήμερα (31/03), η κυβέρνηση της Τυνησίας επέβαλε περιορισμούς στο πόσιμο νερό και απαγόρευσε τη χρήση του στη γεωργία μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ξηρασία που πλήττει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας.

Η Τυνησία, που «μαστίζεται» για τέταρτη χρονιά στη σειρά από ξηρασία, κατέγραψε πτώση της στάθμης του νερού στα φράγματα, στο 30% της μέγιστης δυνατότητάς τους, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τα μέσα Μαρτίου του 2023, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου Γεωργίας, Χαμάντι Χαμπίμπ.

Το Υπουργείο απαγόρευσε, επίσης, τη χρήση πόσιμου νερού για το πλύσιμο αυτοκινήτων, το πότισμα κήπων και τον καθαρισμό δρόμων και δημόσιων χώρων. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο και φυλάκιση από έξι ημέρες έως έξι μήνες.

Σύμφωνα με κατοίκους, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αρχές κόβουν την παροχή πόσιμου νερού τη νύχτα, σε περιοχές της πρωτεύουσας πόλης και άλλα μέρη, στην προσπάθεια να μειώσουν την κατανάλωση. Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή, ενώ, η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η απόφαση απειλεί να «πυροδοτήσει» κοινωνική «αναταραχή», σε μία χώρα της οποίας ο λαός υποφέρει από την κακή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη οικονομία. Το νερό στο φράγμα «Σίντι Σάλεμ» στο βόρειο τμήμα της χώρας, που διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην παροχή πόσιμου νερού σε αρκετές περιοχές, βρίσκεται στο 16% της μέγιστης χωρητικότητάς του.

Η συγκομιδή σιτηρών της Τυνησίας είναι ενδεικτική της καταστροφής, με τη σοδειά να μειώνεται στους 200.000 – 250.000 τόνους εφέτος από 750.000 τόνους το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ρτζαϊμπία, της Ένωσης Αγροτών.

Διαβάστε ακόμη: