Από το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους επετεύχθη ήδη επιτάχυνση του σχεδίου μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9%.
Παράλληλα, ενθαρρυντικές είναι για τον Όμιλο οι διαφαινόμενες τάσεις του α’ εξαμήνου ως προς την επίτευξη των στόχων, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό του επιχειρηματικού πλάνου 2022 – 2025.
«Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας, θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Προς αυτήν την προοπτική, η τράπεζα διέγραψε «ζημιές» παρελθουσών χρήσεων ύψους 14.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω συμψηφισμού.
Στις θετικές ενδείξεις του α’ εξαμήνου, συγκαταλέγονται:
- Η πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ που επετεύχθη και αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης 1.2 δισ. ευρώ για το 2022, θα ξεπερασθεί.
- Οι προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, συμβάλλοντας ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της τράπεζας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
- Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή (21/07) απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023, αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Χαντζηνικολάου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Διοίκησης, οι οποίες «διασφάλισαν το μέλλον της Τράπεζας».
«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση Additional Tier 1, εξασφάλισαν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μία σειρά από τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ηρακλής” και άλλες επιμέρους συναλλαγές.
Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα βελτίωσε τον ισολογισμό της, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 45% στο 12.5% στο τέλος του 2021 και κάτω από 10% στη συνέχεια. Προσθέτως, η τράπεζα υλοποίησε πρόσθετες οργανικές ενέργειες, με συνολική θετική επίπτωση στα κεφάλαια, ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εφεξής, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε πως «θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας.
Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς, ειδικότερα».
Επιπλέον, προχώρησε σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech για την ανάπτυξη ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.
«Η νέα πλατφόρμα θα συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία και θα αρχίσει από τον κλάδο λιανικής, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης, ενώ, η αξιοποίηση της προσφοράς αυτών των προϊόντων, αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα», σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου.
Η εξαγορά της Iolcus Investments αποτελεί «αφετηρία» στην εφαρμογή της στρατηγικής για την κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα.
Η συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου Euromedica από την Ημιθέα που ελέγχει το «Ερρίκος Ντυνάν», στοχεύει «στη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και ευρεία κάλυψη της χώρας.
Αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες, τις οποίες θα καρπωθεί η τράπεζα», ολοκλήρωσε.