Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ αναμενόταν πως θα φέρει αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο το τοξικό κλίμα ξεκίνησε πριν την έναρξη της συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Αφορμή στάθηκε το χυδαίο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και πρώην δημοσκόπος «του παιχνιδιού που γυρίζει», Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος παραλλήλισε την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με κατηγορούμενη για παιδοκτονία.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Είναι κοινό μυστικό πως εδράζεται μια σχολή εκχυδαϊσμού – εδώ και χρόνια – στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με Κοσμήτορα τον «αψύ» Παύλο Πολάκη.

Κάπως έτσι είδαμε να εκτυλίσσεται μια ακόμη τοξική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, μια άνευ ουσίας και περιεχομένου αλλά και καφενειακού επιπέδου συζήτηση, η οποία δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον μέσο πολίτη που δοκιμάζεται καθημερινά από το «τσουνάμι» ακρίβειας που μαστίζει την αγορά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού αντιπαρατέθηκε με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, είχε πιο σημαντικές δουλειές, όπως το να συναντηθεί με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο – επέλεξε να απευθυνθεί και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενος το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αλλά χρησιμοποιώντας τα λόγια του… Ρήγα Φεραίου.

«Μια έκκληση τουλάχιστον προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε μια συγκυρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, όπου η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ. Σας ζητώ να κάνετε μια γενναία κίνηση από την πιο σπουδαία εθνική υπόθεση που είναι η Παιδεία. Που πριν ακόμα από την ανεξαρτησία μας αλλά και στους δύο αιώνες ζωής της Ελλάδος ταυτίστηκε με το έθνος. ‘’Εκτός των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη’’ έγραφε ο Ρήγας Φεραίος. Σκεφτείτε λοιπόν για αυτή την προκοπή των νέων μας, για αυτή ψηφίζουμε σήμερα και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» – λίγο οξύμωρο να το λέει αυτό ο πρόεδρος του κόμματος των «Ζαππείων» και της «επαναδιαπραγμάτευσης» – όχι γιατί ευελπιστούσε τόσο πολύ στη στήριξη της Κεντροαριστεράς για το νομοσχέδιο.

Ήταν ένα ευρύτερο κάλεσμα ίσως και με προοπτική και την επομένη των εκλογών – οι οποίες, ως γνωστόν, θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας». Αλλά είναι ανώφελο να προσδοκά σε στήριξη μια κυβέρνηση που βουλιάζει (όχι τόσο προς το παρόν στην πρόθεση ψήφου) στη συνείδηση του κόσμου που αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η απάντηση βέβαια σε αυτό το «κάλεσμα» του πρωθυπουργού δεν άργησε να έρθει από τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι ούτε βολικό ούτε πρόθυμο για συγκυβέρνηση».

Με λίγα λόγια, ο Ρήγας Φεραίος δεν βοήθησε και πολύ την κυβέρνηση, όπως ενδεχομένως ευελπιστούσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιος ξέρει, ίσως σε επόμενη συνεδρίαση της Βουλής να επικαλεστεί και κανένα άλλο απόφθεγμα για να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ. Επίκληση στο συναίσθημα το αποκαλούσαμε αυτό στο μάθημα της Έκθεσης…