Προσπάθεια για αναθέρμανση σχέσεων διαφάνηκε από μέρους της Άγκυρας, στη συνομιλία ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τζο Μπάιντεν. Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ρωσία απομονώνεται οικονομικά από τη διεθνή κοινότητα, ο Ερντογάν έθεσε επί τάπητος το θέμα της επανεξέτασης των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στον αμυντικό τομέα.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα οι πρόεδροι Ερντογάν και Μπάιντεν, με τις συνομιλίες να εστιάζουν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στα διμερή θέματα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν μία διπλωματική επιτυχία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.