Η Tesla μείωσε και πάλι τις τιμές πώλησης των οχημάτων της στην Κίνα οδηγώντας τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η εν λόγω κίνηση θα αναζωπυρώσει τον πόλεμο τιμών ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στις εκδόσεις Long Range και Performance του Model Y sport utility vehicle κατά 14.000 γουάν (1.900 δολάρια) σε 299.900 γουάν και 349.900 γουάν αντίστοιχα, σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο κινεζικό Weibo. Η Tesla παρέτεινε επίσης την επιδότηση ασφάλισης 8.000 γιουάν για τη βασική έκδοση του Model 3 sedan, διατηρώντας το προνόμιο σε ισχύ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι μειώσεις ακολουθούν τις ανάλογες κινήσεις της Zeekr της Geely Automobile Holding, η οποία μείωσε τις τιμές έως και 37.000 γιουάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και της Zhejiang Leapmotor Technologies., η οποία προχώρησε σε έκπτωση έως και 20.000 γιουάν στις αρχές του μήνα. Η Tesla άρχισε τον πόλεμο τιμών με έναν αρχικό γύρο μειώσεων ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους και κατέστησε ορισμένα μοντέλα της σχεδόν 50% φθηνότερα από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε προσυνεδριακά έως και 1,7% στη Wall Street, ενώ η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD κατέγραψε «βουτιά» έως και 8,7% στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της Li Auto , της Xpeng και της Leapmotor σημείωσαν επίσης πτώση.

«Ο πόλεομος των τιμών ήταν και θα παραμείνει ένα διαρκές θέμα στην αγορά αυτοκινήτων της Κίνας», δήλωσε η Τζοάνα Τσεν, αναλύτρια του κλάδου αυτοκινήτων στο Bloomberg Intelligence. «Η Tesla προσπαθεί να διατηρήσει τον όγκο πωλήσεων της, αφού τα στοιχεία του Ιουλίου έδειξαν επιβράδυνση στις παραγγελίες».

Οι παραδόσεις της Tesla από το εργοστάσιό της στην Κίνα υποχώρησαν κατά 31% τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί το τρίτο τρίμηνο λόγω διακοπής λειτουργίας για αναβαθμίσει στο εργοστάσιο, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζει μια ανανεωμένη έκδοση του σεντάν Model 3.

Ενώ οι παραδόσεις plug-in οχημάτων στην Κίνα υποχώρησαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, η BYD, η Li Auto και η Nio σημείωσαν όλες νέα ρεκόρ παραδόσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τις τιμές αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται. Αρκετοί γύροι εκπτώσεων έχουν ήδη επιβαρύνει το μικτό περιθώριο κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό τετραετίας το δεύτερο τρίμηνο.

Μια ομάδα αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Tesla και της BYD, δεσμεύτηκε στις αρχές του περασμένου μήνα να διατηρήσει τον υγιή ανταγωνισμό και να αποφύγει την «ανώμαλη τιμολόγηση» στην Κίνα, μόνο για να ανακαλέσει τη συμφωνία λίγες ημέρες αργότερα εν μέσω ανησυχιών για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμη: