Οι βάσιμες ελπίδες ότι η Ρώσο- Ουκρανική σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα αποκλιμακωθεί, με αφορμή το σχέδιο συμφωνίας των 15 σημείων που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις των 2 πλευρών, προκάλεσαν την εκτίναξη των διεθνών αγορών με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει έκρηξη των τιμών!

Επιπροσθέτως χθες το βράδυ η Wall παρά το αρχικό πάγωμα, αντέδρασε τελικώς ισχυρά ανοδικά (ειδικά ο Nasdaq και δευτερευόντως ο Dow) στην απόφαση της FED να αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια της, καθώς εκτιμήθηκε από τους επενδυτές ότι οι συνολικά 6 αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχουν εξαγγελθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα λειτουργήσουν μακροχρόνια θετικά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού!

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για μια ακόμη συνεδρίαση την παράσταση έκλεψε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας «μαζεύεται», έχοντας ταυτόχρονα μπει στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτικών οίκων, με τη φημολογία για επικείμενο deal με κορυφαίο private equity fund σε σαφώς υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τιμών να δίνει και να παίρνει!

Μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο κάδρο των ξένων επενδυτών έχουν μπει λόγω και της συγκυρίας, όλες οι μετοχές της Ενέργειας, από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, για την οποία οι φήμες επίσης αναφέρουν ότι βρίσκεται προ των πυλών σημαντικής επιχειρηματικής συμφωνίας, μέχρι τα ΕΛΠΕ, τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και τη ΔΕΗ η οποία δείχνει να ανακάμπτει, με τους πωλητές να υποχωρούν δραματικά και την αισιοδοξία να είναι βάσιμη ενόψει και της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων!

Ωστόσο τον κύριο μέρος του όγκου συναλλαγών μονοπώλησαν οι τράπεζες, με την αγορά να υποδέχεται θετικά εν μέσω κρίσης τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων που πιστοποιούν την είσοδο του τραπεζικού συστήματος σε μια νέα ημέρα και το άνοιγμα μιας καινούργιας σελίδας!

Χθες, στην κυριολεξία έγινε πάρτι με τις τράπεζες, με τον σχετικό Δείκτη να σημειώνει εκρηκτική άνοδο της τάξης του 11% και Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank να αναδεικνύονται ως οι πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης!

Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κάδρο των ξένων, όχι μόνο χθες αλλά διαχρονικά και ουσιαστικά έχουν μπει τα καλά βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ και ο όμιλος Στασινόπουλου όπου αδιαμφισβήτητα κάτι ψήνεται με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της Goldman Sachs!

Χρηματιστήριο: Εκρηκτική άνοδος 5,68%, κέρδη 10,02% στις τράπεζες- 3,1 δισ. αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς