Η Telegraph, μία από τις παλαιότερες εφημερίδες της Βρετανίας και με τη μεγαλύτερη επιρροή βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο, αφού ο επενδυτικός όμιλος RedBird IMI, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποχώρησε επίσημα από την προτεινόμενη εξαγορά της μετά από πολιτικό σάλο.

Η RedBird IMI δήλωσε την Τρίτη ότι θα πουλήσει περαιτέρω τα δικαιώματα της Telegraph καθώς και του περιοδικού Spectator, αναζωπυρώνοντας μια μιντιακή μάχη για τον έλεγχο δύο εκδόσεων που είναι ως γνωστόν συνυφασμένες με τα ανώτερα κλιμάκια του Συντηρητικού κόμματος.

Το The Spectator είναι το παλαιότερο εβδομαδιαίο περιοδικό στον κόσμο που εξακολουθεί να εκδίδεται, ενώ η Daily Telegraph χρονολογείται από το 1855.

Τα δημοσιεύματα ήρθαν στο προσκήνιο το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Lloyds Banking Group Plc κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Barclay, η οποία όφειλε 1,2 δισεκατομμύρια λίρες (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο δανειστής ξεκίνησε πλειστηριασμό, αλλά τον Δεκέμβριο οι Barclays αποπλήρωσαν το χρέος με δάνειο από την RedBird IMI – μια κοινοπραξία μεταξύ της RedBird Capital Partners και της IMI του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ο πρώην επικεφαλής του CNN Jeff Zucker σχεδίαζε να αναλάβει την Telegraph στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά η κίνηση αυτή ακυρώθηκε από πολιτικούς των Τόρις που φοβήθηκαν ότι υπήρχε απειλή επηρεασμού μιας βρετανικής εφημερίδας από ένα ξένο κράτος.

Η RedBird IMI έχει επιστρατεύσει την επενδυτική τράπεζα Raine Group με έδρα τη Νέα Υόρκη για να βοηθήσει στην πώληση μαζί με την boutique επενδυτική τράπεζα Robey Warshaw με έδρα το Λονδίνο.

Οι πιθανοί πλειοδότες

Τζόναθαν Χάρμσγουορθ

Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Daily Mail Jonathan Harmsworth, γνωστός και ως Lord Rothermere, θεωρείται ότι ενδιαφέρεται εδώ και καιρό. Η Daily Mail & General Trust Plc υπέβαλε προσφορά για την Telegraph το 2004 και έχει διερευνήσει προσεγγίσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Telegraph ανέθεσε την έντυπη διαφήμισή της στον όμιλο το 2021. Για να εγκριθεί μια συμφωνία από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, η DMGT θα πρέπει πιθανότατα να υποστηρίξει ότι οι εφημερίδες της μεσαίας αγοράς απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό από την Telegraph.

Daniel Kretinsky

Ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Daniel Kretinsky συμμετείχε πέρυσι στη δημοπρασία για την Telegraph, προτού η RedBird IMI «επιτεθεί». Ο Kretinsky, του οποίου τα συμφέροντα εκτείνονται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής έως το λιανικό εμπόριο, είναι μειοψηφικός μέτοχος του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού TF1 και κατέχει επίσης διάφορα περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής έκδοσης του Elle. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέχει μερίδια στο παντοπωλείο J Sainsbury Plc και στον ιδιοκτήτη της Royal Mail International Distributions Services Plc, ο οποίος πρόσφατα απέρριψε προσφορά πλήρους εξαγοράς από τον επιχειρηματία.

Paul Marshall

Ο διαχειριστής hedge fund Paul Marshall – σθεναρός υποστηρικτής του Brexit – έχει γράψει πολεμικές στην Telegraph και έχει χρηματοδοτήσει τον ιστότοπο σχολιασμού γνώμης UnHerd, ο οποίος στεγάζεται στον ίδιο δρόμο του Westminster με τον Spectator. Έχει επίσης υποστηρίξει τη δεξιά τηλεοπτική startup GB News, της οποίας αρχικός ιδρυτικός πρόεδρος ήταν ο πρόεδρος του Spectator Andrew Neil.

Ο ιδρυτικός εταίρος και επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund Marshall Wace LLP συζήτησε με τον ιδρυτή της Citadel Ken Griffin το ενδεχόμενο οικονομικής υποστήριξης για την ανάληψη του Telegraph Media Group.

David Montgomery

Η National World Plc, που διοικείται από τον βετεράνο των μέσων ενημέρωσης David Montgomery, αυτοαποκαλείται ο «καταλληλότερος» υποψήφιος για την Telegraph σε ανακοίνωσή της, αφού η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε ουσιαστικά την εξαγορά της RedBird IMI.

Η National World – το τελευταίο εισηγμένο όχημα του Montgomery – κατέχει περισσότερους από εκατό περιφερειακούς τίτλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των The Scotsman, Yorkshire Post και άλλων βρετανικών τοπικών εφημερίδων. Ο Montgomery, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mirror, υποστήριξε ότι η προσφορά δεν θα επηρεαστεί από ζητήματα ανταγωνισμού.

Rupert Murdoch

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ της News Corp. επιθυμεί τον Spectator εδώ και δεκαετίες και έχει ήδη υποβάλει προσφορά γι’ αυτόν, όπως ανέφερε πέρυσι το Bloomberg. Θα ήταν πιο δύσκολο για τον Murdoch να αποκτήσει τον πολύ μεγαλύτερο όμιλο Telegraph Media Group, ο οποίος επικαλύπτεται στο premium τμήμα του συντηρητικού Τύπου με τις βρετανικές εφημερίδες του – τους Times και τους Sunday Times – τις οποίες κατέχει μαζί με την ταμπλόιντ Sun. Εάν εμπλακεί, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης είναι πιθανό να παραμείνει επικεντρωμένος αποκλειστικά στο Spectator.

Διαβάστε ακόμη: