To σήμα έχει από καιρό δοθεί, πολλοί από τους παράγοντες της ευρύτερης οικονομίας και της αγοράς το είχαν «πιάσει» και κινήθηκαν έγκαιρα, άλλοι για λόγους… αστιγματισμού και άλλων χρονίων «παθήσεων» δεν μπόρεσαν να το αναγνωρίσουν.
Όμως λίγες μέρες πριν να κλείσει η αναγκαία για το δημοκρατικό πολίτευμα «παρένθεση» των εκλογών, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πλέον η σελίδα έχει γυρίσει και διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα.
Μπορεί οι μεμψιμοιρίες να μην λείπουν πιθανόν να είναι και απαραίτητες, ώστε να μην λείπει ποτέ η εγρήγορση και να αποφευχθούν βήματα υποχώρησης είτε από τυχαία γεγονότα είτε από πολιτικούς αναχρονισμούς, αλλά πλέον ο ορίζοντας μοιάζει πιο καθαρός από ποτέ.
Η ελληνική οικονομία περνάει σε νέα φάση, με ότι θετικό προσκομίζει σε κάθε επίπεδο.
Για αυτό το λόγο και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, οι δείκτες ενισχύονται κάθε τόσο με νέες θετικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων που αντανακλώνται σε τοποθετήσεις που από την «χρυσή εποχή» των ολυμπιακών έργων είχε να δει η αγορά.
Μάλιστα αυτή τη φορά τα θεμέλια είναι σαφώς ισχυρότερα από τις στρεβλές πλευρές της ανάπτυξης που είχαν αποτυπωθεί εκείνη την περίοδο, τις οποίες πλήρωσαν ακριβά και οι συντελεστές της αγοράς.
Σήμερα οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν σαφώς βελτιωθεί, τα πραγματικά μεγέθη δύσκολα να κρυφθούν, οι εισηγμένες εταιρίες αναγκάστηκαν να ανοιχθούν στη διαφάνεια, ακόμη και οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν εκπαιδευθεί και ξέρουν να ανακαλύπτουν την αλήθεια.
Προπομπός η Fitch
Προς τούτο προστρέχει και η βελτίωση των μέσων που διαθέτουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι παρακολουθούν την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.
Χθες αναμενόταν η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας, όπως πρόβλεψε η Société Générale.
Όσον αφορά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η γαλλική τράπεζα εκτίμησε ότι μπορεί να ανακοινωθεί και επίσημα τον Οκτώβριο του 2023.
«Αναμένουμε ότι η Fitch θα αλλάξει το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο ΒΒ+, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Πριν από τον πρώτο γύρο εκλογών, στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα μικρό περιθώριο του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που υποδήλωναν ότι ο σχηματισμός συνασπισμού ενδέχεται να είναι δύσκολος», σημειώνουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.
Ωστόσο, επισημαίνει η Société Générale, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Ν.Δ. ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει τιμολογηθεί στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τη Societe Generale. Πιστεύουμε ότι μία αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», καταλήγει η έκθεση.
Γιατί «μένουν Ελλάδα» …
Αντανάκλαση όλων αυτών, καταγράφεται στη συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων που ολοένα και αυξάνουν τις θέσεις τους.
Το σύνθημα μοιάζει να είναι «μένουμε Ελλάδα» ( και αυξάνουμε τις θέσεις μας ).
Μέχρι τώρα, τους «έχει βγει»: Οι αποδόσεις στην ελληνική αγορά είναι ελκυστικές –από πλευράς ρίσκου-απόδοσης– σε σύγκριση με τις ξένες αγορές, αν και πάντα υπάρχουν επιφυλάξεις και είναι πιθανός ο κίνδυνος της ύφεσης και της απότομης βουτιάς στις ανεπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με ξένο διαχειριστή με μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί την προοπτική της εκλογής νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης, την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελληνική Δημοκρατία, την αναβάθμιση των τραπεζών σε 18 μήνες και τα μερίσματα που θα δώσουν, αλλά ούτε και την διαφαινόμενη επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.
Αν και πολλοί θεωρούσαν ότι παλιότεροι επενδυτές (Γουότσα, Πόλσον) σχεδιάζουν να ρευστοποιήσουν κατά την επενδυτική βαθμίδα, η πορεία του χρηματιστηρίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ή έκτασή των πωλήσεων θα είναι σχετικά περιορισμένη.
Καταλυτική σύγκριση
Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με την Barclays οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (ΕPS) είναι κατά 40-50% υψηλότερες από τις ευρωπαϊκές.
Όπως αναφέρεται τους τελευταίους μήνες τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και σε εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης πραγματοποιούνται συνεχείς αναθεωρήσεις τιμών – στόχων (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ- Τέρνα, Aegean Cenergy, Αutohellas κ.ά.) οι οποίες επιβεβαιώνονται πλήρως στην συνέχεια.
Το καίριο ερώτημα, όμως, δεν είναι εάν θα συνεχιστούν οι αναθεωρήσεις –oι οποίες ήδη κινούνται μεταξύ 15-30% υψηλότερα– αλλά αυτό που έθεσε η Τράπεζα Barclays, στις 16 Μαΐου με έκθεση της.
Εάν λοιπόν η Ελλάδα, σύμφωνα με την Barclays, έχει εισέλθει στον τρίτο μέγα- κύκλο της οικονομίας το ελληνικό χρηματιστήριο θα επωφεληθεί περισσότερο.
Πρώτον, από την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων από μια φιλική κυβέρνηση προς στις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, από τις μεταφορές κονδυλίων 70 δισ. ευρώ και πλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια οικονομία με μέγεθος 200 δισ. ευρώ.
Ήδη τα ελληνικά ομόλογα εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας κινούνται να κλείσουν το spread με την Πορτογαλία – Ισπανία, κι αυτό θα συμβεί σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες κατά την διάρκεια προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Πράσινο» στον MSCI
Η «συνωμοσία» των θετικών συγκυριών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν εξαντλείται στο ευρύτερο πλαίσιο.
Είναι θέμα χρόνου να γίνει ενισχυθεί περαιτέρω και στα… ενδότερά της.
Προς τούτο αναμένουν Fidelity, Paulson, Capital, CVC, Fairfax. Είναι αυτοί που θα δώσουν το πράσινο φως στον MSCI για την επιστροφή του Χ.Α. στο club των ώριμων αγορών.
Η διαδικασία που ακολουθεί ο MSCI, ο οποίος, ως γνωστόν περιλαμβάνει στους δείκτες του δέκα ελληνικές μετοχές, είναι να εξετάζει αν πληρούνται τα κριτήρια που αφορούν στην αγορά των παραγώγων (δανεισμός τίτλων), αν η κεφαλαιοποίηση των μετοχών είναι επαρκής, αν η απόδοση της αγοράς είναι μεγάλη, τόσο σε σχέση με τα αναδυόμενα χρηματιστήρια, όσο και σε σχέση με τις ώριμες αγορές, αλλά και το αν οι μεγάλοι “πελάτες” του Χ.Α., όπως τα προαναφερόμενα funds συστήνουν τη Λεωφόρο Αθηνών να επιστρέψει στις αναπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σε εξέλιξη αλληλογραφία και αναμένονται απαντήσεις μέχρι τέλος Ιουνίου για το αν και πότε θα πάρει το χρόνο επιστροφής στα ώριμα χρηματιστήρια το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο απαιτούμενος χρόνος υπολογίζεται σε 14 μήνες. Στη συνέχεια ακολουθεί η δέσμευση του οίκου ότι θα αναβαθμίσει το Χρηματιστήριο εντός 12 μηνών.
Λίγο – πολύ, την ίδια πολιτική ακολουθούν και οι άλλοι οίκοι που δίνουν το πράσινο φως επιστροφής στις ώριμες αγορές: FTSE και S&P. Για τον τελευταίο σημειώνεται ότι δεν είναι δεσμευτική η επενδυτική βαθμίδα της χώρας.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλος στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της εταιρίας από τη στιγμή που η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα, αίρονται οι περιορισμοί από τα funds που θέλουν να επενδύσουν στο Χ.Α.
Διαβάστε περισσότερα
-
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ντρέπομαι που λέω για τους μισθούς που παίρναμε, εσείς σήμερα παίρνετε ψίχουλα
-
Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Λέω σε φίλους μου που είναι γκέι να το βροντοφωνάξουν»
-
Οι εξαγγελίες για τη ΔΕΗ που θα κάνει τον Αύγουστο ο Στάσσης και θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους
-
Καιρός: Αστάθεια έως το τέλος του Ιουνίου – Τι συμβαίνει με το καλοκαίρι στην Ελλάδα;