Από τις αρχές Μαρτίου, 12 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Sri Lanka, περιμένοντας στην ουρά για καύσιμα. Η αναμονή ξεκινάει από μία μέρα για τους τυχερούς και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και από μία εβδομάδα.

Ο λόγος;

Τα κρατικά ταμεία της Sri Lanka είναι πιο άδεια από ποτέ.

Η αλήθεια βασικά είναι πως τα κρατικά ταμεία δεν έχουν μέσα τίποτα. Τίποτα όμως.

Και αυτό από τα πιο επίσημα χείλη, του νέου υπουργού οικονομικών της χώρας που με απόλυτη ειλικρίνεια παραδέχθηκε πως τα δανεικά που η χώρα πείρε από την Ινδία, σε καύσιμα και σε χρήματα για καύσιμα, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά 60%.

Αυτό που έχει μείνει, αρκεί απλά για τη λειτουργεία των ασθενοφόρων, περιπολικών, λεωφορείων για τις επόμενες 2 εβδομάδες, και συνέχισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, καμία χώρα και καμία εταιρεία δε δείχνει πρόθυμη να τους προσφέρει καύσιμα έστω και με χρήματα. Που δεν υπάρχουν, άρα μια χώρα σε απόλυτη παράνοια.

Η Sri Lanka , η Ασιατική χώρα των 22 εκατομμυρίων, είχε σαν κύρια πηγή εσόδων τον εισερχόμενο τουρισμό και την παραγωγή ρούχων για εταιρείες Δυτικών χωρών, που χρησιμοποιούν τα εκεί φτηνά εργατικά χέρια για λόγους οικονομίας.

Sri Lanka

Ακόμα και τα ‘’θηριώδη’’ εργοστάσια, οι ατμομηχανές της χώρας, δηλώνουν θύματα της παρούσας κατάστασης και βλέπουν το τέλος της λειτουργίας τους, λόγω χαμηλών αποθεμάτων σε καύσιμα, στις επόμενες 10 μέρες.

Όσο για τον τουρισμό, οι επισκέπτες έχουν γυρίσει την πλάτη στη Σρι Λάνκα, ακούγοντας τα νέα για τη δυσκολία στις μετακινήσεις, καταδικάζοντας εκατομμύρια εργαζόμενους σε σχετιζόμενους με τον τουρισμό κλάδους, στην απόλυτη φτώχια.

Πριν την πρόσφατη οικονομική κρίση. 900,000 άτομα ζούσαν στη Sri Lanka κάτω από το όριο της φτώχιας. Πλέον σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, με την κατάσταση να χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στα μέσα Ιουνίου, η κυβέρνηση κάλεσε τα στελέχη των υπουργείων και πολλών κρατικών φορέων, να εργάζονται από το σπίτι για να μειωθούν τα έξοδα και να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, σε μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί έστω και κάτι στη χώρα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν σε αναζήτηση όχι του πλούτου, αλλά μιας πιο βατής καθημερινότητας.

Φυσικά και βρίσκουν τα σύνορα κλειστά, φυσικά και οι περισσότεροι επιστρέφουν άπραγοι, ενώνοντας αυτομάτως τις φωνές τους με τους άλλους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αναζητούν ευθύνες και λύσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στη Sri Lanka είναι καθημερινές και συνεχώς σφοδρότερες. Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το 40% και η απόγνωση οδηγεί πολλούς σε ακραίες αντιδράσεις, δικαιολογημένα.

Τώρα, τα μάτια των κατοίκων είναι στραμμένα επάνω στις επισκέψεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση σε Ρωσία και Κίνα, για τι άλλο, βοήθεια.