Σε μια εξαιρετικά σπάνια ιατρική περίπτωση, ένας αυτοδύτης που κατέβηκε βαθιά σε μια υποβρύχια σπηλιά εμφάνισε ένα θανατηφόρο σύνδρομο αίματος κατά το οποίο ένα υγρό ανάβλιζε από τα αιμοφόρα αγγεία του.

Το σύνδρομο ήταν μια περίεργη επιπλοκή της ασθένειας της αποσυμπίεσης, ή «οι στροφές», στις οποίες σχηματίζονται φυσαλίδες αέρα στο αίμα καθώς οι άνθρωποι περνούν από την υψηλή πίεση στο βάθος στη χαμηλή πίεση στην επιφάνεια.

Η πάθηση συνήθως προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, ζάλη και υπερβολική κόπωση.

Μπορεί να είναι θανατηφόρο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση σε υπερβαρικό θάλαμο υπό υψηλή πίεση και ροή οξυγόνου.

Σε αυτή τη νέα περίπτωση, που καταγράφηκς στις 5 Ιουλίου στο περιοδικό BMJ Case Reports, ο δύτης ανέπτυξε σύνδρομο συστηματικής τριχοειδούς διαρροής (SCLS), αλλά επέζησε χάρη στην έγκαιρη θεραπεία.

Το σύνδρομο συστηματικής τριχοειδούς διαρροής (SCLS)

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια σπάνια ιατρική κατάσταση όπου ο αριθμός και το μέγεθος των πόρων στα τριχοειδή αγγεία είναι αυξημένος και οδηγεί σε διαρροή υγρού από το αίμα στο διάμεσο υγρό, με αποτέλεσμα επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση υπόταση, οίδημα και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων λόγω περιορισμένης αιμάτωσης.

Το SCLS είναι μια σοβαρή μορφή φλεγμονής που κάνει όλα τα αιμοφόρα αγγεία να διαρρέουν μια πρωτεΐνη που κανονικά συγκρατεί μέσα της το υγρό.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στα 40 του, παρουσιάστηκε στα επείγοντα με «επιδεινούμενη δύσπνοια» μετά από μια βαθιά κατάδυση σε βάθη «περίπου 30 μέτρων θαλασσινού νερού» για «περίπου 40 λεπτά» την προηγούμενη ημέρα, σημειώνει η έκθεση.

Το SCLS είναι συχνά θανατηφόρο, αλλά το γεγονός ότι η ομάδα διέγνωσε γρήγορα το πρόβλημα, ανάνηψε τον άνδρα και το ότι αντιμετώπισε τον φλεγμονώδη καταρράκτη μπορεί να εξηγήσει γιατί ο άνδρας ανάρρωσε αρκετά ώστε να φύγει από το νοσοκομείο σε «λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα».

Ωστόσο οι δύτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται.

Εκατομμύρια άνθρωποι καταδύονται με ασφάλεια κάθε χρόνο χωρίς να παθαίνουν αυτό το σύνδρομο.

Διαβάστε περισσότερα