Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο των 100 δολαρίων για την τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής, σε μια ένδειξη ότι το Ριάντ έχει αποδεχτεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

To αραβικό βασίλειο και επτά ακόμα μέλη του ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να επαναφέρουν την παραγωγή σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Αλλά η μετάθεση της κίνησης για τον Δεκέμβριο έχει οδηγήσει σε σενάρια για το αν το πετρελαϊκό καρτέλ θα αυξήσει τελικά την παραγωγή, καθώς η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία δεσμεύονται να αυξήσουν την παραγωγή από την 1η Δεκεμβρίου, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών, σημείωσαν οι πηγές.

Αλλαγή στάσης από τη Σαουδική Αραβία

Η νέα στρατηγική συνιστά σημαντική μεταστροφή για τη Σαουδική Αραβία, η οποία από τον Νοέμβριο του 2022 έχει πρωτοστατήσει σε διαδοχικές μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ψηλά οι τιμές.

Η τιμή του Brent βρισκόταν στα 99 δολάρια το βαρέλι το 2022, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αναταραχές στις αγορές, αλλά έκτοτε έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

Η είδηση ότι το Ριάντ θα εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο των 100 δολαρίων για την τιμή του αργού πετρελαίου προκάλεσε sell off στην τιμή του Brent και των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών.

Η τιμή του Brent βούτηξε 3,5% στα 70,3 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές σήμερα καταγράφουν οριακές μεταβολές, με το Brent στα 71,67 δολ. και το αργό στα 67,78 δολ. το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη: