Η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κινήσεις που αποτελούν πρόκληση προς την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μόσχα ετοιμάζει να πραγματοποιήσει απευθείας αεροπορική πτήση στα Κατεχόμενα!

Μια κίνηση που μπορεί να αποτελεί έκπληξη σε πολλούς, όμως αυτή θα είναι η απάντηση της Μόσχας στην ανάμειξη της Κύπρου και της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Μαρία Ζαχάροβα άλλωστε είχε προαναγγείλει ότι η Ρωσία θα απαντήσει όταν έρθει η ώρα.

Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί η πρώτη απευθείας πτήση από τη Ρωσία στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου. Η 15η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για έναρξη απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη  Κύπρο, το οποίο ανακαινίστηκε και θα εγκαινιαστεί από τον Ερντογάν.

Η Μιλλιέτ σχολιάζει ότι η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως διπλωματική νίκη για το ψευδοκράτος και την Τουρκία και πως θα ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει εντάξει το αεροδρόμιο του ψευδοκράτους στα αεροδρόμια που θεωρούνται τουρκικά και οι πτήσεις θεωρούνται εσωτερικές.

Η Ρωσία τη περασμένη εβδομάδα διόρισε νέο πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος για πρώτη φορά είναι μουσουλμάνος, πρώην πράκτορας της KGB και το όνομα του έχει εμπλακεί σε εγκληματικές πράξεις, με σκιές για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου στην Ινγκουσετία.

Πανηγυρίζει ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Μιλλιέτ”, ο Τατάρ είπε ότι «θα το καλωσορίσουμε εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας με την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τδβκ (ψευδοκράτος) , έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί ήδη απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1970. «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται με στόχο να εμποδίσουν την πρόοδό μας και να μας γονατίσουν. Η Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, αποσύρει αυτήν την ένσταση, εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάξει από τη Μόσχα απευθείας στο Ερτζάν (παράνομο Αεροδρόμιο Τύπου), δεν υπάρχει πρόβλημα λέει, από τη στιγμή που λέει ότι είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό».

Διαβάστε ακόμη: