O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Ταράρ, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «χωριστοί λαοί» και δεν υπάρχει έννοια της κυπριακότητας.

Ειδικότερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «είτε είσαι Τούρκος είτε Έλληνας. Ως Τουρκοκύπριοι, καταφέραμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας εδώ αναπτύσσοντας καλές σχέσεις με την μητέρα πατρίδα και λαμβάνοντας την υποστήριξή της».

Μεταξύ άλλων, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι σχέσεις ψευδοκράτους – Τουρκίας είναι πολύτιμες και «η εθνική υπόθεση συνεχίζεται από κοινού».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 (εισβολή), οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους όταν τα Μεχμετσίκ (τουρκικός στρατός) πάτησαν το πόδι τους στο νησί. Έκτοτε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, πρόσθεσε. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα της ύπαρξης του ψευδοκράτους, ισχυρίστηκε, «κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τους Τουρκοκύπριους με το θάρρος και τον ηρωισμό που προέκυψε εκείνη την εποχή, με το τίμημα που πληρώθηκε».

Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για αντιφρονούντες που λένε ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη. «Σε αυτές τις διαδικασίες, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται όπως εμείς πρέπει να είναι πάντα πιστοί στην πατρίδα και ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι σε θέση να πολεμήσουν αυτόν τον αγώνα με τη δική τους εθνική ταυτότητα και πνευματικότητα», υποστήριξε.

Τατάρ: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας εξαφανίσουν και να συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο  Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δυναμιτίζει το κλίμα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Τουρκία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ανέφερε πως στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι να «εξαφανίσουν τους Τουρκοκύπριους» και να «συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα» ως το 13ο νησί, μετά τη Ρόδο και την Κρήτη, και «αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει ποτέ».

Επιπλέον, ο Τατάρ είπε ότι «οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησηςσχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτοι». «Δυστυχώς, είναι πολύ κακομαθημένοι. Πρόσφατα, με είχαν καλέσει στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου, εκεί ήταν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Με βάση τις αξιολογήσεις που έγιναν εκεί, στο Αιγαίο, το οποίο αποκαλούμε ‘θάλασσα των Νήσων’ τα νησιά αυτά μας ανήκαν κάποτε, οι Έλληνες βρήκαν τρόπο στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και τα πέρασαν υπό την κυριαρχία τους» είπε. Αναφέρθηκε και στην επέκταση των χωρικών υδάτων, λέγοντας πως «δυστυχώς, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν 3 μίλια, μετά 6 μίλια, τώρα μιλούν για 12 μίλια».