Η πράσινη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών αποτελεί το κομβικό σημείο για τον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Και αιχμή φυσικά είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά μέχρι το 2030.

Τα χρήματα αυτά, θα πάνε, σε επενδύσεις κλιματικής αλλαγής και ενεργειακούς στόχους. Περί τα 125 δισ. ευρώ ετησίως, θα δοθούν στη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση. Όλα αυτά τα λεφτά, «θα σηκωθούν», με προσφυγή από τα ευρωπαϊκά όργανα, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών,  σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το νομοσχέδιο θωρακίζει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Ζαββός τόνισε πως σήμερα αποκτά κεφαλαιώδη σημασία η πράσινη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, υπογραμμίζοντας πως: λιμνάζοντα πλεονάσματα κεφαλαίων του βορρά, θα μπορούν να έρθουν με ασφάλεια σε συγκεκριμένες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ήδη στοχοθετηθεί και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μια καταλυτική διαδικασία μετασχηματισμού του παραγωγικού δυναμικού, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ και η χώρα μας.

Το τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα, έχει «γυρίσει σελίδα», αφού η πολιτεία έχει κάνει τη δουλειά της, δίνοντας τον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο και κατά 32 δισ. τη δεύτερη. Η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών ήδη από φέτος για τις περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών και σίγουρα το 2022.

Και έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πράγματι έχουν ανάγκη. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και έχουν προοπτική,  για την επόμενη μέρα».

Αφύπνιση ανταγωνισμού τραπεζιτών!

Σχετικά με τον «Ηρακλή»

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή», ο κ. Ζαββός τόνισε ότι είναι από τις πιο σίγουρες εγγυήσεις, καθώς:

-Αφορούν στο ασφαλέστερο μέρος των τιτλοποιήσεων, το οποίο έχει εξεταστεί και έχει βαθμολογηθεί από τις Εταιρείες Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

-Για να δημιουργηθεί η δυνατότητα και να δώσει το δημόσιο αυτή την εγγύηση, πρέπει ήδη να έχει πωληθεί το 50+1% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Ακόμα και αν, κατέπιπτε, το πέμπτο, έκτο ή και τον έβδομο χρόνο, τμήμα της εγγύησης, έχει ήδη διασφαλιστεί ότι η προμήθεια την οποία έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο –για την χορήγηση της εγγύησης-, καλύπτει πλήρως την οποιαδήποτε κατάπτωση της εγγύησης.

Και για το λόγο αυτό  έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή  – στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του  Υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ και εμπειρογνώμονες- , η οποία παρακολουθεί συνεχώς τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων και των αναγκαίων ανακτήσεων ώστε να μην υπάρξει κάποια κατάπτωση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακόμα τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να γίνουν «bankable» και να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Αλλά και για να αναπτύξουν εκείνο το βέλτιστο μέγεθος ώστε να μπορέσουν αφενός να επωφεληθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου αν χρειαστεί να προσελκύσουν και άλλες μετοχικές συμμετοχές.

Όπως είπε ο κ. Ζαββός, τα δάνεια, περί τα 12,7 δισ. ευρώ, από το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοχλευθούν με  υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια και, όπως εκτιμάται, θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα εισροής ρευστότητας στην οικονομία – ειδικά σε αναπτυξιακά έργα – περίπου 30 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.