Στο Svalbard, υπάρχει ένα χωριό όπου η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά καθαρή, το Wi-Fi είναι απαγορευμένο και όλα τα κτίρια ξεκλειδώνουν σε περίπτωση που χρειαστεί να κρυφτείς από τις πολικές αρκούδες.

Ακριβώς κάτω από την κορυφή Zeppelinfjellet, ένα βουνό 556 μέτρων (1.824 πόδια) στη χερσόνησο Brøggerhalvøya του Spitsbergen στο Svalbard, το νορβηγικό αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό, βρίσκεται η πόλη Ny-Ålesund, ένας μικροσκοπικός οικισμός με πληθυσμό 45 κατοίκων στα βάθη του χειμώνα και έως 150 κατοίκους στο απόγειο του καλοκαιριού.

Είναι ένας από τους βορειότερους μόνιμους οικισμούς πολιτών στον κόσμο, που βρίσκεται περίπου 765 μίλια (1.231 χιλιόμετρα) από τον Βόρειο Πόλο.

Με το βουνό να υψώνεται από τη μια πλευρά και ένα φιόρδ από την άλλη, είναι ένα εκπληκτικά όμορφο μέρος. Είναι ίσως επίσης ένα από τα καλύτερα μέρη στον πλανήτη για να πάρετε μια ανάσα – που βρίσκεται μακριά από σημαντικές πηγές ρύπανσης στο σχεδόν ανέγγιχτο περιβάλλον της Αρκτικής, ο αέρας εδώ είναι από τους πιο καθαρούς στον κόσμο.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι σε μεγάλο βαθμό επιστήμονες που έρχονται εδώ ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Το 1989, ένας ερευνητικός σταθμός κατασκευάστηκε στις πλευρές του Zeppelinfjellet σε υψόμετρο 472 μέτρων (1.548 πόδια) για να βοηθήσει τους ερευνητές να παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πιο πρόσφατα, το Παρατηρητήριο Zeppelin, όπως ονομάζεται ο ερευνητικός σταθμός, έχει γίνει μια κρίσιμη τοποθεσία για τη μέτρηση των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

Αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ποιότητα του αέρα μπορεί να αλλάξει.

Περιστασιακά ατμοσφαιρικά ρεύματα μεταφέρουν αέρα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σε αυτό το τμήμα του Svalbard, φέρνοντας μαζί του και τη ρύπανση από αυτές τις περιοχές.

Όχι μόνο οι ερευνητές βλέπουν τα επίπεδα ορισμένων ρύπων να αυξάνονται, αλλά υπάρχουν ενδείξεις νέων τύπων ρύπανσης που μεταφέρονται στον άνεμο που ανησυχούν τους επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμη: