Η Πνευμονική Υπέρταση Δεν Έχει Σύνορα”, είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης, 5 Μαΐου, που στόχο έχει την ενημέρωση για μια σοβαρή κατάσταση που προσβάλλει τους πνεύμονες και την καρδιά και τη βελτίωση στην έγκαιρη διάγνωση που συχνά καθυστερεί, τη θεραπεία και την φροντίδα. Η πνευμονική υπέρταση προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, νοσούν από πνευμονική υπέρταση, ενώ από την σπάνια μορφή της, την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, περίπου 50-55 άτομα ανά εκατομμύριο. Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Η πνευμονική υπέρταση, προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση, μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη και πιθανά λιποθυμική τάση ή λιποθυμία στην άσκηση ή τη δραστηριότητα.

Οι 5 τύποι

Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι πνευμονικής υπέρτασης: πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (π.χ. ιδιοπαθής, κληρονομούμενη, σχετιζόμενη με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες ή νοσήματα του συνδετικού ιστού), πνευμονική υπέρταση λόγω αριστερής καρδιοπάθειας, πνευμονική υπέρταση λόγω παθήσεων των πνευμόνων, πνευμονική υπέρταση λόγω θρόμβων στα αγγεία των πνευμόνων και πνευμονική υπέρταση λόγω αιματολογικών ή άλλων χρόνιων νοσημάτων. Όλοι αυτοί οι τύποι πνευμονικής υπέρτασης προσβάλουν τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο, αλλά όλοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά σε πρώιμο θάνατο, αναφέρει η ΕΠΕ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ αυτών και παιδιά, μπορεί να αναπτύξουν κάποιο τύπο πνευμονικής υπέρτασης.

Σύμφωνα με την ΕΠΕ, χρειάζεται επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας αδιάγνωστος ασθενής. Ο χρόνος μετράει για τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση καθώς τα πρώτα συμπτώματα είναι ήπια και κοινά με άλλες παθήσεις. Η ΕΠΕ καταλήγει ότι η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα π