Οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν την Πέμπτη ότι συμφώνησαν να παράσχουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19, οι οποίες θα δωριθούν στις φτωχότερες χώρες τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες, όπως ανάφεραν, θα παρέχουν 200 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και 300 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022, τις οποίες στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα διανείμουν σε 92 φτωχότερες χώρες και στην Αφρικανική Ένωση.

Οι δόσεις, οι οποίες θα παραχθούν στους χώρους παραγωγής της Pfizer στις Η.Π.Α., θα παρέχονται σε μη κερδοσκοπική τιμή, όπως σημειώνει το Reuters.

«Η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Οι παραδόσεις των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο του 2021 και θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο του έτους, ενώ τα 300 εκατομμύρια δόσεις για το 2022 προγραμματίζονται να παραδοθούν μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Ιουνίου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης την επιλογή για επιπλέον δόσεις.

Οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι οι δόσεις αποτελούν μέρος μιας υπόσχεσης που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για την παροχή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τους επόμενους 18 μήνες.