Μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση του Axios την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε και ο Άντονι Φάουτσι, ανέφερε πως με τη νέα εκδοχή που θα παραχθεί το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, αυτό θα μπορεί να αποθηκεύεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες στην κατάψυξη.

Ο Μπουρλά υπενθύμισε πως το εμβόλιο της εταιρείας του αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και «έως δύο εβδομάδες σε μία συμβατική κατάψυξη».

«Έως και έναν μήνα το εμβόλιο σε συμβατική κατάψυξη»

Πρόσθεσε πως η Pfizer έχει δεδομένα ότι το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί έως και για έναν μήνα σε συμβατική κατάψυξη. «Αυτό είναι μία σημαντική πρόοδος για παρέχεται μία τρομερή ευελιξία στους υγειονομικούς υπαλλήλους», είπε.

«Εργαζόμαστε πάνω σε μία νέα εκδοχή του εμβολίου το οποίο θα είναι έτοιμο προς χρήση (…) και το οποίο δεν θα χρειάζεται να διαλυθεί» είπε προσθέτοντας πως «το εμβόλιο αυτό θα μπορεί να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε μία συμβατική κατάψυξη».

Ο Μπουρλά ανέφερε ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» ότι το συγκεκριμένο προαναφερθές εμβόλιο θα είναι έτοιμο «σύντομα».

Το εμβόλιο για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο ο Μπουρλά είχε εκφράσει επίσης την αισιοδοξία του και για τις δυνατότητες του σκευάσματος των εταιρειών Pfizer/BioNTech απέναντι στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Έχουμε ήδη τα δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία για παράδειγμα είναι η κυρίαρχη στο Ισραήλ, και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 97%. Στη Νότια Αφρική, απέναντι στην τοπική μετάλλαξη, είναι αποτελεσματικό 100%. Και τα δεδομένα από τη Βραζιλία δείχνουν ότι την ελέγχει καλά (τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη). Για τη μετάλλαξη της Ινδίας, αισιοδοξώ για την ικανότητά μας να την ελέγξουμε», είχε αναφέρει.

«Έχουμε αναπτύξει μια διαδικασία που επιτρέπει, μόλις μια παραλλαγή καταστεί πηγή ανησυχίας, να είμαστε σε θέση να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μέσα σε μόλις 100 ημέρες και αισθάνομαι άνετα με αυτόν τον τόσο απαιτητικό στόχο, λόγω της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας του αγγελιαφόρου RNA».