Το Κίεβο θα εισαγάγει καθεστώς βίζας για τους Ρώσους πολίτες και υπηκόους από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, μία εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Η απόφαση – ορόσημο θα τερματίσει τις μετακινήσεις δίχως βίζα για τους Ρώσους, που ίσχυαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση το 1991.
«Στο πλαίσιο του πολέμου που άρχισε από τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος για την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία.
«Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα», προσέθεσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρέι Γέρμακ.
Οι δύο σλαβικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μοιράζονται σύνορα σχεδόν 2.300 χιλιομέτρων, ενώ οι πολίτες των δύο κρατών διατηρούν ανέκαθεν στενούς έως και οικογενειακούς δεσμούς.
Ο αριθμός των Ρώσων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία μειώθηκε απότομα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη ρωσική ομοσπονδία το 2014, την οποία ακολούθησε πόλεμος με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.
«Το 2013, 10.8 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ουκρανία, με τον αριθμό αυτόν να μειώνεται στα 2.5 εκατομμύρια το 2014 πριν φθάσει το 1.5 εκατομμύριο ετησίως από το 2015 έως το 2019», εντόπισε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής, Άντρι Ντεμτσένκο.
Κατά τα έτη 2020 και 2021, με «φόντο» την πανδημία του κορωνοϊού, ο αριθμός των Ρώσων ταξιδιωτών δεν ξεπερνούσε τις 500.000 εισόδους ετησίως, συμπλήρωσε.
Η Ουκρανία, η οποία έχει βιώσει δύο επαναστάσεις υπέρ της δημοκρατίας από το 2004 και όπου η ρωσική γλώσσα συνεχίζει να ομιλείται ευρέως, έχει επίσης μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε προορισμό εξορίας για φιλελεύθερους Ρώσους, που εγκαταλείπουν το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν 175.000 Ρώσοι είχαν άδεια παραμονής στην Ουκρανία. Πολλοί άλλοι πολίτες θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί παράνομα», σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία μετανάστευσης.