Οι σημερινές (17/08) σφοδρές βροχοπτώσεις στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας πλημμύρισαν ποταμούς, κατοικίες και δρόμους, υποχρεώνοντας τα μέλη περισσότερων από διακοσίων νοικοκυριών, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης.

Περίπου εβδομήντα σπίτια στο Νέλσον, στο βόρειο τμήμα του Νοτίου Νησιού και άλλα 140 στη Δυτική Ακτή εκκενώθηκαν, σύμφωνα με υπολογισμούς του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου.

Τα Μέσα ενημέρωσης προβάλλουν βίντεο με εικόνες από πλημμυρισμένα ποτάμια, δρόμους και σωστικά συνεργεία που χρησιμοποιούν σωστικές λέμβους, για να ελέγξουν πλημμυρισμένες περιοχές.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι το ύψος της βροχής στις οροσειρές στο δυτικό και το βόρειο τμήμα του Νοτίου Νησιού ενδεχομένως να φθάσει έως και τα 500 χιλιοστά έως την ερχόμενη Παρασκευή (19/08).

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας για την περιοχή Μπούλερ της Δυτικής Ακτής ανέφερε ότι «ζητήθηκε από κατοίκους του Γουέστπορτ να απομακρυνθούν προτού σκοτεινιάσει, διότι είναι πιθανόν η στάθμη των υδάτων του ποταμού να φθάσει αύριο (18/08) στα ανώτατα επίπεδα», μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Ωστόσο, οι αρχές δεν προχώρησαν στην απομάκρυνση όλων των κατοίκων της πόλης, καθώς οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού, υποβαθμίστηκαν.

Πριν από τις πρόσφατες καταιγίδες, η Νέα Ζηλανδία επλήγη από ασυνήθιστα επίπεδα υγρασίας. Σε τμήματα του Νοτίου Νησιού, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για σοβαρά καιρικά φαινόμενα, ενώ, κακοκαιρία αντιμετωπίζει, επίσης, και το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.