Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απεφάνθη πως σειρά έργων τέχνης συνολικής αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να επιστραφούν στην Ιταλία. Μεταξύ των 58 έργων που θα ταξιδέψουν ξανά προς τη γειτονική χώρα, συγκαταλέγεται και μία μαρμάρινη προτομή της Θεάς Αθηνάς, η οποία χρονολογείται στο 200 π.Χ. και η αξία της εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

«Τα κλεμμένα έργα τέχνης είχαν πωληθεί σε μουσεία της πόλης και συλλέκτες, από άτομα που έχουν καταδικασθεί», σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ.

Αυτή η κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών της Νέας Υόρκης να επιστρέψει κλεμμένα έργα στις χώρες από όπου προέρχονται.

Η Νέα Υόρκη επιστρέφει στην Ιταλία κλεμμένα έργα τέχνης αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων

O Ιταλός Στρατηγός, Ρομπέρτο Ρικάρντι, ο οποίος εκτελεί και χρέη επικεφαλής της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή των αντικειμένων στις κοινότητες, οι οποίες, πλέον, θα γνωρίζουν «από πού προήλθαμε, την ιστορία και την ταυτότητά μας».

Ορισμένα αντικείμενα είχαν εξαχθεί από την Ιταλία από έναν αρχαιοκάπηλο, γνωστό στις διωκτικές αρχές, τον Τζάκομο Μεντίτσι, ενώ, άλλα σχετίζονται με μία έρευνα για αρχαιότητες που εξήχθησαν παρανόμως από τον έμπορο έργων τέχνης, Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Πολλά έργα επεστράφησαν οικειοθελώς από τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν κλεμμένα. Μία γκαλερί, ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει πίσω τις αρχαιότητες και η υπόθεση οδηγήθηκε σε μία «σκληρή δικαστική διαμάχη», όπως ενημέρωσε η αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ετοιμάζει η Apple: Γιατί με το νέο iPhone δε θα μένετε ποτέ από σήμα

Η ενεργειακή κρίση μεταλλάσσεται ήδη σε χρηματοπιστωτική

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο – Κίνητρα αλλά και ποινές

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 6.4% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια βρίσκεται στο επίκεντρο