Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στις διεθνείς αγορές η εμφάνιση της νέας αφρικανικής μετάλλαξης της covid-19, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στη διαχείριση της πανδημίας.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες σταματούν τις πτήσεις τους προς χώρες της Αφρικής όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη B.1.1.529, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις αγορές, με τις αγορές στην Ευρώπη να σημειώνουν απώλειες πάνω από 3%,  τα futures των δεικτών της Wall Street να σημειώνουν πτώση έως και 2% μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών και το πετρέλαιο να υποχωρεί σχεδόν 5%.

Οι απαγορεύσεις πτήσεων οδηγούν σε μεγάλη πτώση τις  τιμές του πετρελαίου, λόγω ανησυχίας για τη ζήτηση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση  4,7% στα 74,7 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο  brent σημειώνει απώλειες 4,2% στα 78,75 δολ. το βαρέλι.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3,2% στις 15.406 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 3% στις 7.092 μονάδες, ενώ στις 6.792 μονάδες με πτώση 4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.

Σταματούν οι πτήσεις προς την Αφρική

Ενδεικτικό της ανησυχίας, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Από σήμερα Παρασκευή 26/11 το μεσημέρι η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.

Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα, μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.

Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες.

Και η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της.