Η ρομποτική, ο βιομηχανικός αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να συγχωνευθούν, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία εργαζομένων που είναι γνωστή ως «robo sapiens».

Αλλά οι μετοχές στο χώρο αυτό συνεχίζου να προκαλούν προβληματισμό στους επενδυτές. Ο κλάδος είναι γεμάτος με μικρούς κατασκευαστές λογισμικού ή εταιρίες σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης χωρίς πολλά έσοδα ή κέρδη.

Οι μεγαλύτεροι παίκτες που κατασκευάζουν ρομποτικούς βραχίονες, τσιπ και εξαρτήματα τείνουν να είναι βιομηχανικοί όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων ή εταιρείες τεχνολογίας με τεχνητή νοημοσύνη ή AI, ως μία από τις επιχειρήσεις τους.

Αυτό κάνει τη ρομποτική έναν προκλητικό χώρο για τους επενδυτές.

Το εισηγμένο αμοιβαίο κεφάλαιο «ROBO Global Robotics & Automation Index» αποτυπώνει την υπόσχεση και τον κίνδυνο.

Οι κορυφαίες συμμετοχές περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες ρομποτικής και αυτοματισμού όπως η Cognex (CGNX), η Intuitive Surgical (ISRG), η Fanuc (6954.Ιαπωνία) και η Rockwell Automation (ROK).

Σχεδόν οι μισές συμμετοχές του ETF βρίσκονται στις ΗΠΑ και το 80% του αμοιβαίου κεφαλαίου είναι σε μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθιστώντας το ένα από τα λιγότερο επικίνδυνα «στοιχήματα» στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ωστόσο, το ETF δεν ήταν σχετικός νικητής. Το αμοιβαίο κεφάλαιο, με περιουσιακά στοιχεία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, έχει αυξηθεί κατά 2,8% σε ετήσια βάση τα τελευταία πέντε χρόνια έναντι 10% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite. Μάλιστα εφέτος, το ETF υποχωρεί κατά 33%, υπολείποντας ελαφρώς του δείκτη.

Οι προκλήσεις της τεχνολογίας

Μέρος της πρόκλησης τώρα είναι ότι η τεχνολογία γενικά δεν ευνοείται και η αγορά ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τις εταιρείες στους πιο κερδοσκοπικούς τομείς, όπως η ρομποτική. Ακόμη και οι μεγάλοι παίκτες όπως οι Rockwell και Cognex, ηγέτες στις τεχνολογίες βιομηχανικού αυτοματισμού και μηχανικής όρασης, δεν τα πάνε καλά.

Οι Rockwell και Cognex σημείωσαν πτώση 26% και 38%, αντίστοιχα, φέτος. Η Fanuc, κορυφαίος κατασκευαστής ρομποτικών βραχιόνων, καταγράφει απώλειες της τάξης του 20%. Ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να επωφεληθούν από τη ρομποτική ακόμα κι αν δεν είναι η βασική τους δραστηριότητα εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Η Amphenol (APH), για παράδειγμα, είναι ένας προμηθευτής εξαρτημάτων πολλών βιομηχανιών με έκθεση στη ρομποτική. «Πουλάνε εξαρτήματα για τον εξοπλισμό, επομένως δεν χρειάζεται να στοιχηματίσετε στον πάροχο ρομποτικών», λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της UBS Chris Synder, ο οποίος προτείνει τη μετοχή.

Η εταιρεία δεν είναι φθηνή με 25 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν μόλις κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τάσεις ευνοούν την είσοδο της ρομποτικής στο εργατικό δυναμικό, και αν η τεχνολογία επιστρέψει το 2023, θα πρέπει επίσης οι μετοχές της ρομποτικής και τα ETF.

Όμως, όπως γνωρίζει όποιος προσλαμβάνει ένα ρομπότ, δεν θα είναι μια ομαλή και χωρίς προβλήματα βόλτα. Πάντως, τα ρομπότ, πλέον, μας συντροφεύουν σε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο σε βιομηχανικό περιβάλλον κάνοντας πολλές εργασίες τις οποίες οι άνθρωποι είτε δεν μπορούν να κάνουν, επειδή είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκες, είτε δεν θέλουν.

Σίγουρα η πρόοδος του εν λόγω τομέα κρίνεται εντυπωσιακή ειδικά αν σκεφτούμε πως τα ρομπότ έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τον άνθρωπο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, αλλά και η ιατρική.

Διαβάστε ακόμη: