Η NASA έστειλε ένα βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, μήκους 15 δευτερολέπτων για γάτες πάνω από 19 εκατομμύρια μίλια (πάνω από 30 εκατομμύρια χιλιόμετρα), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα απο την διαστημική υπηρεσία.

Αυτό δεν έγινε για πλάκα, αν και η επιλογή του βίντεο είναι αναμφίβολα ένα αστείο, αλλά μάλλον ένα πείραμα για τις Deep Space Optical Communications. Το βίντεο μεταδόθηκε στη Γη από τον ανιχνευτή αστεροειδών Psyche $1,2 δισεκατομμυρίων που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023.

Το σκάφος βρίσκεται σε αποστολή έξι ετών και πρόκειται να διανύσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μίλια (3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Η Pysche έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με έναν σπάνιο, πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή που μπορεί να εξηγήσει πώς σχηματίστηκαν για πρώτη φορά οι πυρήνες βραχωδών πλανητών όπως η Γη.

Το βίντεο μιας γάτας που ονομάζεται “Taters” ανέβηκε στον ανιχνευτή πριν από την εκτόξευση και στάλθηκε στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου ως δευτερεύουσα αποστολή για την κύρια αποστολή του.

“Ένας από τους στόχους είναι να επιδείξουμε την ικανότητα μετάδοσης ευρυζωνικού βίντεο σε εκατομμύρια μίλια. Τίποτα στο Psyche δεν δημιουργεί δεδομένα βίντεο, επομένως συνήθως στέλνουμε πακέτα δεδομένων δοκιμών που δημιουργούνται τυχαία“, δήλωσε ο Bill Klipstein, διευθυντής έργου του τεχνολογικού επίδειξης στην JPL.

“Αλλά για να κάνουμε αυτό το σημαντικό γεγονός πιο αξέχαστο, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με σχεδιαστές στο JPL για να δημιουργήσουμε ένα διασκεδαστικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει την ουσία του demo ως μέρος της αποστολής Psyche”, πρόσθεσε.

Το CBS News αναφέρει ότι η NASA ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε έναν πομποδέκτη λέιζερ πτήσης για να μεταδώσει ένα βίντεο από το διαστημόπλοιο Psyche στο τηλεσκόπιο Hale στο Παρατηρητήριο Palomar του Caltech στην κομητεία Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Το βίντεο μεταδόθηκε ως κωδικοποιημένο λέιζερ κοντά στο υπέρυθρο και κάλυψε μια απόσταση ρεκόρ περίπου 80 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης. Χρειάστηκαν μόνο 101 δευτερόλεπτα για να φτάσει το λέιζερ στη Γη.

Διαβάστε ακόμη: