Μια εκτεταμένη έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ απίθανο» κάποιος «ξένος παράγοντας» να ευθύνεται για το «σύνδρομο της Αβάνας», μια σειρά περίεργων συμπτωμάτων που εμφάνισαν πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μυστηριώδης ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Αμερικανούς αξιωματούχους που υπηρετούσαν στην Αβάνα το 2016. Στη συνέχεια επηρεάστηκαν και άλλοι διπλωμάτες, αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους σε άλλες χώρες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονταν ημικρανίες, ναυτία, κενά μνήμης και ίλιγγος.

Από την έρευνα των υπηρεσιών πληροφοριών δεν βρέθηκαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι κάποια αντίπαλη χώρα διαθέτει κάποιο όπλο ή συσκευή ικανή να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που κράτησε πάνω από έξι χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες εξέτασαν και την πιθανότητα να ευθύνονται εξωγήινοι για το σύνδρομο της Αβάνας, όμως γρήγορα απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, είπε ένας αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Τον Ιανουάριο, ένα στέλεχος της CIA είπε ότι η υπηρεσία θεωρούσε απίθανο η Ρωσία ή κάποιος άλλος «ξένος παράγοντας» να έχει προκαλέσει αυτήν την περίεργη ασθένεια. Περιγράφοντας τα συμπεράσματα μιας προσωρινής έκθεσης για το Σύνδρομο της Αβάνας, είπε ότι «από τα 1.000 κρούσματα, τα περισσότερα θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε ιατρικούς, περιβαλλοντικούς ή τεχνικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων, αδιάγνωστων ασθενειών».