Στην εκπομπή του HBO “The Last of Us”, οι χαρακτήρες εντοπίζουν ζόμπι ανάμεσά τους από τους μύκητες που σκάνε από το σώμα τους και τα μυκητιακά παράσιτα χειραγωγούν τους ανθρώπους για να μολύνουν τις κοινότητες γύρω τους.

Στην πραγματική ζωή, το είδος μυκήτων που ενέπνευσε την ιστορία, το Ophiocordyceps, μολύνει έντομα και δεν προκαλεί προβλήματα στους ανθρώπους.

Η απειλή από μυκητιακά παθογόνα αυξάνεται

Ωστόσο, η απειλή από μυκητιακά παθογόνα αυξάνεται, λένε οι ειδικοί, και μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη σε έναν πιο ζεστό, υγρό και πιο άρρωστο κόσμο.

Πολλά εκατομμύρια μυκήτων είναι καλοί για το περιβάλλον, αλλά μερικές εκατοντάδες μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο

Οι επιστήμονες βρίσκουν συνεχώς νέους μύκητες – βρήκαν τέσσερις μόλις πέρυσι – αλλά δεν αποτελούν όλοι απειλή για τον άνθρωπο.

Από τα 4 εκατομμύρια περίπου διαφορετικά είδη μυκήτων, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει μόνο 300 ως ανθρώπινα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν αυτό που η Microbiology Society θεωρεί «επιφανειακές» μυκητιάσεις.

Το “Πόδι του αθλητή” ένα φολιδωτό εξάνθημα που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή τσούξιμο, λευκές βλάβες που αναπτύσσονται στη γλώσσα ή στο εσωτερικό μάγουλο, και ακόμη και η πιτυρίδα προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από μία από αυτές τις επιφανειακές μυκητιάσεις. Ευτυχώς οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτά.

Ορισμένες όμως λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.

Παγκοσμίως, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από αυτά κάθε χρόνο, με λίγες διαθέσιμες θεραπείες, εάν υπάρχουν, σύμφωνα με την Microbiology Society.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι θεωρεί τα μυκητιακά παθογόνα ως «μείζονα απειλή» για τη δημόσια υγεία και, για πρώτη φορά, δημοσίευσε τη λίστα του με τα 19 είδη που ο κόσμος πρέπει να προσέξει.

λίστα του ΠΟΥ με τα πιο κρίσιμα είδη

Ένα από τα τέσσερα στη λίστα του ΠΟΥ με τα πιο κρίσιμα είδη είναι ο cryptococcus neoformans, μια παθογόνος μαγιά που ζει στο έδαφος. Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν μυκητιακά κύτταρα και οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν.

Αλλά σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες και να εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα και στο αίμα. Με τα χρόνια, αυτός ο μύκητας έχει γίνει ανθεκτικός σε ορισμένες θεραπείες.

Γιατί αυξάνονται οι μυκητιακές απειλές… Ο αριθμός των σοβαρών μυκητιασικών λοιμώξεων έχει αυξηθεί εν μέρει λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με ανοσοκαταστολή, δείχνουν οι μελέτες. Υπήρξαν επίσης περισσότερες ευκαιριακές μυκητιάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όπως και μετά από επιδημίες γρίπης.

Τί πρέπει να κάνουμε

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να βελτιώσουν τη διαγνωστική τους ικανότητα για μυκητιάσεις και να αυξήσουν την επιτήρηση. Συνιστά επίσης να διατεθούν περισσότερα χρήματα για έρευνα, ιατρική και εξετάσεις για αυτές τις λοιμώξεις.

Επί του παρόντος, οι μυκητιασικές λοιμώξεις λαμβάνουν λιγότερο από το 1,5% της συνολικής χρηματοδότησης για την έρευνα για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη: