Η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς στον απόηχο του πρόσφατου παγκόσμιου sell-off θα μπορούσε να γίνει μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που τελικά θα οδηγήσει σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές της DBRS Morningstar.

«Κατά την άποψή μας, ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των απότομων πτώσεων της αγοράς είναι περιορισμένος», ανέφεραν σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 6/8.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι το sell-off της αγοράς θα γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που θα οδηγήσει τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων να περικόψουν τις επενδύσεις και τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές και ύφεση», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Οι παγκόσμιες αγορές άρχισαν να καταρρέουν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να χάνει πάνω από 12% τη Δευτέρα και τον αμερικανικό S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών στην αρχή της εβδομάδας. Οι τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές ήταν μεταξύ των μετοχών που επλήγησαν περισσότερο.

Ωστόσο σήμερα 6/8 οι αγορές ανέκτησαν μέρος των απωλειών της Δευτέρας.

Η απότομη παγκόσμια πτώση ήρθε μετά την ασθενέστερη της αναμενόμενης έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε από τις ΗΠΑ την Παρασκευή. Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες ανήλθαν σε μόλις 114.000 τον Ιούλιο, πολύ κάτω από τις προβλεπόμενες 185.000 και πολύ κάτω από το ποσοστό του προηγούμενου μήνα. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%.

Τα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχία για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και για το αν οδεύει προς ύφεση, εγείροντας επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε λάθος που δεν μείωσε τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Morningstar δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν μια «επιβραδυνόμενη, αλλά ακόμη αναπτυσσόμενη» αμερικανική οικονομία και σημείωσαν ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κάτω από το λεγόμενο φυσικό επίπεδο του 4,4% που αναμένει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Διαβάστε ακόμη: