Η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας ζητά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, παρ’ ότι τα στρατεύματα της Μόσχας βρίσκονται στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, σύμφωνα με άρθρο του Politico, με «φόντο» το φιλοευρωπαϊκό συλλαλητήριο που έλαβε χώρα πριν από ένα 24άωρο (22/05), στο Κισινάου.

Δεκάδες χιλιάδες Μολδαβοί «κατέβηκαν» την 21η Μαΐου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας πόλης της χώρας, διαδηλώνοντας υπέρ της προοπτικής ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μολδαβική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει μέσα από κινήσεις τέτοιου τύπου (συλλαλητήριο) να ξεπεράσει τις ενδομολδαβικές διαιρέσεις και να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς μας. Καλώ την Ένωση να λάβει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους. Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετή υποστήριξη για να προχωρήσουμε», σημείωσε η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, μιλώντας στο Politico.

Παράλληλα, ωστόσο, η Μόσχα θα μπορούσε να επιχειρήσει να κρατήσει τη Μολδαβία, μία χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, στη ρωσική σφαίρα επιρροής ακόμη και με τη βία, σύμφωνα με φήμες και διαρροές. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέτρεψαν συνωμοσία που στόχευε στην ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας.

Αξιωματούχοι από το Κισινάου ισχυρίσθηκαν αργότερα ότι αυτή η –υποστηριζόμενη από τη Ρωσία– επιχείρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει δολιοφθορές, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια και ομηρείες, αν και η Μόσχα αρνείται επισήμως όλες αυτές τις κατηγορίες.

«Καταβάλλεται μία προσπάθεια από το Κρεμλίνο να μετατραπεί η Μολδαβία σε ένα “νότιο Καλίνινγκραντ”, τοποθετώντας εκεί, ένα καθεστώς φιλικό προς τη Μόσχα. Όμως, αυτή η προσπάθεια δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, όσο ήλπιζε το Κρεμλίνο», ανέφερε ο Άρνολντ Ντουπούι, ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council. Τον περασμένο μήνα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν μία πολιτική αποστολή στη Μολδαβία, με στόχο την καταπολέμηση των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μάγια Σάντου κάλεσε τον ευρωπαϊκό θεσμό να εκκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες «το συντομότερο δυνατόν», προκειμένου η χώρα να προστατευθεί από τις «αυξανόμενες απειλές» της Μόσχας, όπως τόνισε. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αποτελούσε έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας επί δεκαετίες, η Μολδαβία γνωρίζει ότι η πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη: