Ένας (ξένος) φίλος από τα παλιά, που επένδυσε θεσμικά και εμφατικά σε μεγάλη τράπεζα και κορυφαία εισηγμένη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περίφημη Macquarie που πριν λίγους μήνες απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δις. ευρώ και ένας ακόμη ισχυρός διεθνής «παίκτης» είναι εκείνοι που μέσα από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου «βολιδοσκοπούν» τις κινήσεις Ενεργειακών εταιρειών και ειδικά τις δύο πιο …μοδάτες, τις πιο …σέξι εσχάτως χρηματιστηριακά που συνδέονται άμεσα με τις κατασκευές και τα μεγάλα έργα!

Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω ενεργειακής κρίσης, Ουκρανικού, ακρίβειας και πληθωρισμού, οι εταιρείες της Ενέργειας μπήκαν για τα καλά στο κάδρο των ξένων επενδυτών και σέρνουν το χορό του Χρηματιστηρίου υποσκελίζοντας ακόμη και τις τράπεζες που από τις αρχές του χρόνου είχαν κλέψει την κατάσταση!

Υπό το πρίσμα αυτό Τέρνα Ενεργειακή, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ (λόγω Ανέμου) και Ιντρακάτ έχουν μπει στο στόχαστρο των κορυφαίων διεθνών επενδυτικών οίκων οι οποίοι επιδιώκουν να αγοράσουν είτε μετοχές μεμονωμένες μέσα από τη συνεδρίαση, είτε μεγάλα πακέτα κατόπιν συμφωνίας με τους μεγαλομετόχους!

Σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που διακρίνει ξεκάθαρα κανείς μέσα από την ανάγνωση του χρηματιστηριακού ταμπλό είναι πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κλέβει την παράσταση, «μαζεύεται» και η άνοδος της παρασύρει προς τα πάνω όλες τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών της Ενέργειας.

Με τη φημολογία να δίνει και να παίρνει για εκδήλωση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση πακέτων μετοχών!

ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματία!

Αντιστοίχως έντονη φημολογία διαχέεται τις τελευταίες ημέρες πρώτον για την Μότορ Όιλ ότι μεθοδεύει επιθετικές κινήσεις που θα αυξήσουν το μέγεθος της και το εύρος των δραστηριοτήτων της και δεύτερον για τα ΕΛΠΕ όπου ακούγεται από σοβαρά χείλη πως μεγάλος επιχειρηματίας που πρόσφατα απέκτησε πρόσθετη ρευστότητα από αγοραπωλησία μετοχών, ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση των μετοχών της οικογένειας Σπύρου Λάτση!

Έντονη φημολογία επίσης κυκλοφορεί γύρω από τον Ελλάκτωρα, ο οποίος κατέχει άλλωστε και τον Άνεμο που αποτελεί και το «Χρυσόμαλλον Δέρας» της Ενέργειας που ποιος δεν θα ήθελε να εμπεριέχει στο χαρτοφυλάκιο του!

Όλο το ζήτημα γύρω από το μέλλον του Ελλάκτωρα εντοπίζεται στο πως ο όμιλος θα απεμπλακεί από το «βαρίδι» των Μπακοκαυμενάκηδων, οι οποίοι μολονότι φέρονται ως μη ικανοί χρηματοδοτικά, να συμμετάσχουν στην μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (300-500 εκατ.) που επίκειται, εντούτοις εξακολουθούν να κάνουν τους δύσκολους και να μην αποδέχονται προτάσεις γύρω στο 1,50 ευρώ ανά μετοχή ζητώντας 2 ευρώ, με τις πληροφορίες να λένε πως γύρω στο 1,80 θα έλεγαν το πολυπόθητο «Ναι»!

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι Τράπεζες, το Big 5 της Ενέργειας και τα «blue chips» σέρνουν το χορό της ανόδου!