Ένα είναι βέβαιον: ότι με τις ενέργειες διαφόρων υπουργών της κυβέρνησης, εμφανώς και αφανώς, επισήμως και διά του παρασκηνίου, δεν θα πλήξουμε!!! Οι εκπλήξεις είναι συνεχείς…

Προφανώς οι …εμπλεκόμενοι έχουν βαλθεί να μας κρατούν το ενδιαφέρον ζεστό!!!

Επί του προκειμένου: μαθαίνω ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, αλλά και για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, την ίδρυση συνεδριακού κέντρου στο Λαγονήσι, καταβλήθηκε στην «Αττικός Ήλιος» ποσό 4,2 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση!!!

Σύμφωνα με πρόσφατα υπογραφείσα ΚΥΑ, η υλοποίηση της επένδυσης αυτής «εμποδίστηκε« από την ΕΤΑΔ, επί τη βάσει των εκδοθεισών αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου!!!

Και παράλληλα διά μέσω τροποποιητικών αποφάσεων παρατείνεται μέχρι τα τέλη του 2027 η ολοκλήρωση της επένδυσης, για την οποία πραγματοποιείται η κρατική ενίσχυση!!!

Ως γνωστόν η ξενοδοχειακή επιχείρηση του κ. Μαντωνανάκη, με την συνδρομή και νομική υποστήριξη διαφόρων …καθηγητάδων και καθοδηγητών του δικαστικού γίγνεσθαι, πέτυχε μια πρωτοφανή απόφαση από το διαιτητικό δικαστήριο που του επιδίκασε το ιλιγγιώδες ποσόν των 626 εκατ. ευρώ εις βάρος του Δημοσίου, υπό ένα ιδιότυπο και έωλο σκεπτικό, που στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε μελλοντικά διαφυγόντα κέρδη…

Η κυβέρνηση, υπό το βάρος της απόφασης αυτής του διαιτητικού δικαστηρίου κατά της ΕΤΑΔ, επιχείρησε συμβιβαστική πρόταση προς τον κ. Μαντωνανάκη, η οποία περιεκτικώς προβλέπει την καταβολή 400 εκατ. ευρώ στον υπερδανεισμένο ξενοδόχο και την επιστροφή στο κράτος του συγκροτήματος Grand Resort Lagonissi!

Ωστόσο ο κ. Μαντωνανάκης, υπό την καθοδήγηση των νομικών συμβούλων του, επωνύμων -ισχυρών σε κυβερνητικό επίπεδο- καθηγητάδων και λοιπών δυνάμεων, απέρριψε την κυβερνητική πρόταση και επιμένει να εισπράξει και τα 626 εκατ. ευρώ, αλλά και να κρατήσει ο ίδιος το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Λαγονήσι!

Και ισχυρίζεται πως θα αποπληρώσει ο ίδιος τα δάνεια προς τις τράπεζες, ύψους περίπου 300 εξατ. ευρώ!

Υπό αυτό το πρίσμα, διερωτάται κανείς σε τι αποσκοπεί άραγε η κρατική αυτή ενίσχυση των 4,2 εκατ, ευρώ στην «Αττικός Ήλιος»;

Που διενεργείται μετά από κοινές υπουργικές αποφάσεις και τροποποιήσεις για την έγκριση υπαγωγής επένδυσης στις διατάξεις του ν. 2691/1988!!!

Σε απλά λόγια η …μισή κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί με την έκδοση ΚΥΑ και τροποποιητικών αποφάσεων πως θα ενταχθεί από το …παράθυρο ο Μαντωνανάκης στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων!!!

Αλήθεια, τι τρέχει εδώ;

Μήπως η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τη στάση Μαντωνανάκη απέναντι της και δεν το ξέρουμε;

Μήπως συναίνεσε στην συμβιβαστική της πρόταση;

Μήπως η κίνηση αυτή αποτελεί νέου τύπου διαπραγματευτική τακτική, υπό την έννοια «να του δώσουμε κάτι ακόμα, μπας και τον …γλυκάνουμε» και έρθει να συμβιβαστεί;

Απίστευτα πράγματα, με την σφραγίδα της κυβέρνησης, την ώρα που καλείται να καταβάλει, μετά από δικαστική απόφαση, στον υπερδανεισμένο μεγαλοξενοδόχο το ιλιγγιώδες ποσόν των 626 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του Δημοσίου, η καταβολή του οποίου επηρεάζει τον προϋπολογισμό και επί της ουσίας βγαίνει από τις τσέπες του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη!!!

Πάντως, οφείλουμε να πιστώσουμε στον υπερχρεωμένο στο τραπεζικό σύστημα μεγαλοξενοδόχο, ότι κατάφερε να διατηρήσει την παράδοση, όλοι οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, να επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα το Grand Resort Lagonissi!

Αναμφίβολα είναι ένα πανέμορφο θέρετρο και γι’ αυτό το προτιμούν άλλωστε…