Η μετάλλαξη «Όμικρον» ή αλλιώς αφρικανική μετάλλαξη ή μετάλλαξη της Μποτσουάνα όπως αρχικά την ακούσαμε, έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και στο σύνολο των διεθνών αγορών προκαλώντας κύμα ελεύθερων πωλήσεων και συνθήκες μίνι κραχ! Και η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινε τίποτε αλώβητο, από τα χρηματιστήρια μέχρι το πετρέλαιο και το δολάριο, που ακολούθησαν σχεδόν ελεύθερη πτώση.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η είδηση της νέας μετάλλαξης της πανδημίας, βρήκε την αγορά να είναι σε στάση αναμονής, όπου παρά τις πιέσεις και τις ρευστοποιήσεις δοκίμαζε τα επίπεδα των 900 μονάδων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε τρία καυτά μέτωπα: την πανδημία «Δέλτα» με τον κίνδυνο λοκντάουν, την ακρίβεια που τινάζει στον αέρα νοικοκυριά και προυπολογισμούς και τον πληθωρισμό σε συνάρτηση με τα επιτόκια και τις επόμενες κινήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ!
Ο τρόμος επιστροφής της οικονομίας σε συνθήκες (ενός ακόμη ολικού) λοκντάουν
Και υπό την έννοια τούτη, το γεγονός είναι πως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο ενθουσιασμός που επικράτησε κυρίως λόγω ΔΕΗ, Εθνικής, τραπεζών και «καλών χαρτιών», μετατράπηκε τουλάχιστον σε προβληματισμό με πολλά ερωτηματικά για την έκβαση των πραγμάτων!
Στο λοκντάουν στην Αυστρία καθώς και ορισμένα γερμανικά κρατίδια, σε συνδυασμό με την δραματική εξέλιξη της πανδημίας «Δέλτα» σε όλη την Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα που αναγκάζονταν να λάβουν οι κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ήρθε να προστεθεί η είδηση της πανδημίας «Όμικρον», που ξαφνικά δημιουργεί την αίσθηση στις αγορές ότι …πάμε πάλι από την αρχή όσον αφορά τον κορωνοιό!
Η «θανάσιμη απειλή» για κοινωνία, παγκόσμια οικονομία!
Υπό την έννοια ότι, με βάση τις πληροφορίες που διαχέονται, η αφρικανική μετάλλαξη με τις 32 παραλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα, διαφεύγει των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, δεν την πιάνουν τα εμβόλια και δεν αποκρούεται από τη φυσική ανοσία μετά από μόλυνση!!! Όλα τούτα, ευλόγως προκάλεσαν πανικό και ελεύθερες πωλήσεις, με τους επενδυτές να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νέων κύκλων λοκντάουν, νέων πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων, κατάρρευση των οικονομιών, των επιχειρήσεων και επιστροφή σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία.
Ξαφνικά υπάρχει ο κίνδυνος αναβίωσης μιας «θανάσιμης» απειλής, που θέτει σε κίνδυνο οικονομία, ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεις, επιχειρηματικά projects, τουρισμό, ιδιωτικοποιήσεις!
Τα μέτρα, η επιστήμη και η ισορροπία! Το «νέο μαρτύριο» της μετάλλαξης «Όμικρον» έχει ημερομηνία λήξης!
Είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προληπτικά περιοριστικά μέτρα! Ούτως ή άλλως το θέμα αυτό συζητιόταν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μετάλλαξη Δέλτα! Πόσο μάλλον τώρα, που προέκυψε «θανάσιμος κίνδυνος» και νέα δεδομένα που ανατρέπουν το σκηνικό όσον αφορά την έκβαση της πανδημίας του κορωνοιού, με τις αλλεπάλληλες επιθετικές μεταλλάξεις!
Και σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση θα κριθεί από τα αντανακλαστικά που θα επιδείξει, την ώρα που οι πύλες της ΕΕ κλείνουν για χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της μετάλλαξης «Όμικρον»!
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον, πως η επιστήμη αργά ή γρήγορα, θα αποκρούσει και αυτό τον κίνδυνο! Και θα εξελίξει τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, εντός 100 ημερών το αργότερο, αλλά και θα προωθήσει την δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων που θα δώσουν την οριστική λύση!
Υπό το πρίσμα αυτό, η ισορροπία θα επανέλθει στις αγορές, καθώς σε χρονική στιγμή που δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει με ασφάλεια την ώρα τούτη, θα προεξοφληθεί το θετικό σενάριο! Η επιστήμη θα νικήσει, το νέο «μαρτύριο» δεν θα τραβήξει για πάρα πολύ. Έχει ημερομηνία λήξης! Θα υπάρξει ωστόσο ταλαιπωρία μέσα από την οποία θα σπεύσουν να επωφεληθούν οι κερδοσκόποι, εκτός των άλλων!
Η περίεργη σιωπή και της Moody’s, μετά την Standard and Poor’s!
Την ίδια στιγμή η σιωπή της Moody’s, που δεν προέβη τελικά στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, εντείνει τον προβληματισμό, καθώς εκτός των άλλων βρίσκεται σε αντιστοιχία με την επίσης ακυρωθείσα αξιολόγηση της Standard and Poors!
Με την απειλή των λοκντάουν να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, με τις οικονομίες να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και τους διεθνείς οίκους ξαφνικά να ακολουθούν το δρόμο της σιωπής, δημοσιοποιώντας μόνον «τραπεζικούς χρησμούς», ευλόγως η αγορά, μόλις επιτευχθεί επίπεδο ισορροπίας, θα κρατήσει στάση αναμονής, ενόψει νέων στοιχείων για την έκβαση της πανδημίας και -πιθανόν – νέων μέτρων!
Η Λαγκάρντ, τα επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση!
Και το γεγονός είναι πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ο προβληματισμός που εστιάζεται στην Φραγκφούρτη έχει να κάνει με δύο πράγματα: πρώτον με το ύψος των επιτοκίων και τον κίνδυνο αύξησης τους, σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, και δεύτερον με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των ελληνικών ομολόγων!
Τα μεγάλα projects της οικονομίας ούτε αναιρούνται, ούτε ακυρώνονται!
Υπό το πρίσμα αυτό, την ώρα τούτη όλα τα συστατικά στοιχεία που συγκροτούν το success story του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκονται σε φάση αναμονής ενόψει των νέων δεδομένων!
Και σε κάθε περίπτωση το βέβαιον είναι, πως ανεξαρτήτως της έκβασης με την πανδημία, (υπό την έννοια ότι δεν θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, αλλά σε επίπεδο 2-3 μηνών θα έχει αντιμετωπισθεί) τα μεγάλα projects ούτε αναιρούνται, ούτε ακυρώνονται!
Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, είτε έτσι, είτε αλλιώς θα ακολουθήσει τον δικό της αυτόνομο δρόμο, μόλις δέσουν, κατοχυρωθούν τα επίπεδα τιμών και φύγουν οι …γρήγοροι της αύξησης κεφαλαίου!
Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική που αργά ή γρήγορα θα περάσει σε ιδιώτες, πρώτα με το placement του 20% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ και στη συνέχεια με αύξηση μαμούθ μετοχικού κεφαλαίου! Και το στόρυ της Εθνικής έχει ήδη αφυπνίσει χρηματιστηριακά και τις υπόλοιπες τράπεζες!
Την ίδια ώρα τρέχουν μεγάλα έργα, οδικοί άξονες, παραχωρήσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδυτικά πλάνα πχ Ελληνικό, τουριστικά projects, κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης!
Υπό την οπτική γωνία αυτή, το Χρηματιστήριο με αφορμή πιθανά λοκντάουν, ακρίβεια, πληθωρισμό, ράλλυ στην αγορά ομολόγων, μετά την αποκατάσταση ισορροπίας που θα διαδεχθεί το κραχ λόγω «Όμικρον», θα αφομοιώσει επίπεδα τιμών, θα κρατήσει στάση αναμονής και θα παρακολουθεί εκτός των διεθνών εξελίξεων και την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσει αποφασιστικότητα, σχεδιασμό, τόλμη, καθαρή σκέψη και ικανότητα διαχείρισης μιας ευαίσθητης και λεπτής συγκυρίας…