Με τη συνάντηση Κασσελάκη- Ανδρουλάκη -που ζήτησε ο πρώτος και δέχτηκε με φαινομενική χαρά ο δεύτερος- φάνηκε πως άνοιξε η πόρτα για συνεργασία στη Βουλή και την κοινωνία ώσπου ήρθε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Σημίτη και την «διαπλοκή».
«Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών. Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν το προκάλεσε».
Μάλλον ήταν κάποιος άλλος που συνάντησε τον εκπρόσωπο αυτών που κατασπατάλησαν τα λεφτά του ελληνικού λαού με τον οποίο συζήτησε κρίσιμα πολιτικά θέματα σε ένα κλίμα που χαρακτηρίστηκε καλό.
Το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη ειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη τους διοργανωτές της εκδήλωσης για τον Κώστα Σημίτη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί στην εκδήλωση της Δευτέρας. Την επομένη ειδοποίησε τους διοργανωτές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορέσει τελικά να παραβρεθεί!
Οι δηλώσεις στο δρόμο -που δεν θα βρούμε στην «Αυγή»- ήρθαν λίγες ώρες μετά την θερμή και εγκάρδια συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη- και δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το αν ήταν αυθόρμητες -μια ακόμα γκάφα του Προέδρου ή κάτι άλλο μεσολάβησε.
Φαίνεται πως κάποιος ή κάποιοι έπεσαν πάνω στον πρόεδρο του κόμματος και τον έπεισαν ότι δεν θα πρέπει να παραστεί στην εκδήλωση για τον Σημίτη, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα με την επιθετική δήλωση κατά του Κώστα Σημίτη.
Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα: Η Νέα Δημοκρατία απαντάει για λογαριασμό του Σημίτη μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι στον Κασσελάκη, αλλά στον Πολάκη!
Ο τελευταίος συγχαίρει τον Πρόεδρο όπως κάνει συχνά τελευταία -όπως με τις διαγραφές- όταν εμφανίζεται πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του.
Φαίνεται σα να είναι ο νέος -και νέος στην ηλικία- σα να είναι κηδεμονευόμενος από κάποιους που τον «μαζεύουν», τον καθοδηγούν και τον διορθώνουν ή ερμηνεύουν τις δηλώσεις του.
Προφανώς ο Κασσελάκης όταν από τις ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι στελέχη «έθεσαν εαυτός εκτός κόμματος» με αρχηγικό στυλ…Παπανδρέου δεν ήξερε ότι δεν μπορούσε να το κάνει. Ούτε ήξερε πως ήταν -ως πρόεδρος- μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.
Το αποτέλεσμα είναι κωμικοτραγικό αφού ο Πρόεδρος διέγραψε τέσσερα στελέχη, αλλά τελικά απλώς τα… αποκήρυξε και την τελική απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Δεοντολογίας -στην οποία η ομάδα του Προέδρου δεν έχει πλειοψηφία.
Τελικά η απόφαση πάει για το μέλλον, ο Κασσελάκης φαίνεται ενωτικός, αλλά τις διαγραφές ζητάνε άλλοι -πέρα από την ομάδα του- και το παιχνίδι μοιάζει με πιγκ-πογκ για… τρεις.
Ανοιχτά οι επικριτές του Κασσελάκη αναφέρονται στον Πολάκη -όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και το ηγετικό προφίλ του νέο προέδρου γκρεμίζεται πριν χτιστεί.
Είναι ο ίδιος που παίρνει αποφάσεις ή άγεται και φέρεται από ένα ορατό κέντρο που δρα πίσω του εξωθεσμικά κάνοντάς τον να μοιάζει με μαριονέτα;
Mε την κοινή γνώμη να τον θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό σε ποσοστά 6-8% ο Στέφανος που θα τα άλλαζε όλα μάλλον πριν νικήσει τον Μητσοτάκη θα πρέπει να αποδείξει πως είναι πράγματι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω ηγέτης σε ό,τι απομείνει από αυτόν.
Προφανώς το 56% που τον ψήφισε δεν ψήφισε Πολάκη, ούτε ήθελε έναν πρόεδρο υπό κηδεμονία και πιθανόν αυτή η πλειοψηφία δεν υπάρχει πλέον και για να υπάρξει θα πρέπει να μικρύνει το κόμμα.
Η κυριαρχία στα όργανα περνάει αναπόφευκτα από τις αποπομπές των στελεχών που τον αμφισβητούν -ώστε να υπάρξει πλειοψηφία, αλλά η κωμωδία αποχτά νέα επεισόδια όταν η ομάδα που υποστηρίζει τον Κασσελάκη επιχειρεί να διώξει στελέχη που θέλουν οι ίδιοι… να φύγουν.
Αν ο νέος Πρόεδρος θέλει μέσα από τις διαγραφές -που δεν μπορεί να περιοριστούν στους Τέσσερις- να δείξει αρχηγική πυγμή θα πρέπει να αποδείξει πως δεν ισχύει πως «η μεν φωνή, φωνή Κασσελάκη, αι δε χείρες, χείρες Πολάκη».
Ο Ανδρέας που έκανε διαγραφές δεν οδηγούσε το κόμμα σε διάλυση, αλλά σε ηγεμονία και συνήθως όσους διέγραφε τους ξανάφερνε πίσω. Κυρίως όμως δεν έκανε διαγραφές για να γίνει ηγέτης, αλλά ήταν ο απόλυτος ηγέτης που έκανε διαγραφές και δεν είχε πίσω του κανένα Πολάκη.