Σε φάση αναδιάταξης μπαίνει η εγχώρια αγορά γάλακτος, καθώς η φθίνουσα παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές οδηγούν τις μεγάλες βιομηχανίες σε μια μάχη ελέγχου της πρώτης ύλης. Οι εταιρείες κινούνται είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω καθετοποιημένων επενδύσεων, επαναχαράσσοντας τον χάρτη της αγοράς.

Η συμφωνία Ελληνικά Γαλακτοκομεία – CVC για τη Δωδώνη

Η συμφωνία εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Σαράντη) και το fund CVC αποτυπώνει τη νέα τάση.
Η φέτα και το γιαούρτι αποτελούν πλέον “χρυσά προϊόντα” στις διεθνείς αγορές, με τις ελληνικές εξαγωγές να αυξάνονται και τα περιθώρια κέρδους να ξεπερνούν κατά πολύ τις εγχώριες πωλήσεις.

Η Δωδώνη διαθέτει τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα, με πάνω από 5.500 συνεργαζόμενους παραγωγούς, κυρίως στην Ήπειρο. Η εξαγορά της επιτρέπει στον όμιλο Σαράντη να ενισχύσει τον έλεγχο της πρώτης ύλης, στηρίζοντας περαιτέρω την εξαγωγική στρατηγική.

Παράλληλα, η Δωδώνη θα προσθέσει δυναμικότητα και στα προϊόντα γιαουρτιού και επιδορπίων, ενώ θα αναβαθμίσει το συνολικό προφίλ του ομίλου.

Η επόμενη μέρα για τη ΔΕΛΤΑ

Η ΔΕΛΤΑ, άλλοτε κυρίαρχος της αγοράς, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο νέων διεργασιών. Το fund CVC έχει βάλει πωλητήριο, με τιμή στόχο 13-15 φορές τα EBITDA, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης θα επηρεάσει και τον έλεγχο των ζωνών γάλακτος.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη για καθετοποιημένη παραγωγή καθίσταται κρίσιμη. Όλο και περισσότερες βιομηχανίες επενδύουν στην πρωτογενή παραγωγή για να διασφαλίσουν ποιοτική πρώτη ύλη.

Το παράδειγμα της Εβροφάρμα

Η Εβροφάρμα, με έδρα το Διδυμότειχο, επενδύει σε φάρμες γαλακτοπαραγωγής. Σήμερα παράγει το 50% των αναγκών της σε γάλα.
Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Πασχάλης Παπαζηλάκης, τονίζει την ανάγκη για τέτοιες επενδύσεις:
«Οι κτηνοτρόφοι μειώνονται, το κόστος αυξάνεται, άρα έπρεπε να κινηθούμε προς την καθετοποίηση».

Η εταιρεία διατηρεί φάρμα με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στη Μέστη και φάρμα σταβλισμένων αιγών στο Ασημένιο. Επίσης, συνεργάζεται με 400 κτηνοτρόφους στον βόρειο Έβρο.

Η στρατηγική του ομίλου Βενέτη

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο όμιλος Βενέτη.
Μετά την εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη, ετοιμάζεται να αποκτήσει φάρμα γαλακτοπαραγωγής στη Βοιωτία, για να καλύψει τις ανάγκες τόσο του παγωτού όσο και των νέων γαλακτοκομικών προϊόντων που θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιο.

Ο βασικός μέτοχος του ομίλου, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας επικείμενης διατροφικής κρίσης:
«Η Ευρώπη ανοίγει ήδη την πόρτα σε συνθετικά τρόφιμα και ‘‘ψεύτικα’’ κρέατα. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την επάρκεια στα παραδοσιακά μας προϊόντα».

Η αιγοπροβατοτροφία σε φθίνουσα πορεία

Η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα εμφανίζει σαφή πτωτική τάση:

  • Το πρόβειο γάλα μειώθηκε από 732.382 τόνους (2023) σε 728.343 τόνους (2024).

  • Ο αριθμός παραγωγών πρόβειου γάλακτος έπεσε στους 38.668 (από 40.231).

  • Το γίδινο γάλα μειώθηκε από 160.171 τόνους σε 155.674 τόνους.

  • Οι παραγωγοί γίδινου γάλακτος είναι πλέον 12.625, μειωμένοι κατά 17% σε σύγκριση με το 2015.

Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος παραμένει πιο σταθερή (638.865 τόνοι το 2024), αλλά και εκεί ο αριθμός παραγωγών μειώνεται σταθερά (1.878 το 2024, από 3.253 το 2015).

Η ανάγκη για στήριξη των παραμεθόριων περιοχών

Ο Πασχάλης Παπαζηλάκης υπογραμμίζει ότι οι παραμεθόριες περιοχές, όπως ο βόρειος Έβρος, χρειάζονται προτεραιότητα στη στήριξη από την Πολιτεία, ώστε να ανακοπεί η ερημοποίηση της υπαίθρου.

Η μεγάλη μάχη για το γάλα τώρα ξεκινά. Οι ισχυροί παίκτες του κλάδου επιταχύνουν τις κινήσεις τους για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Διαβάστε ακόμη: