Ο όχλος των «αμούστακων» του Reddit δείχνει και πάλι τα δόντια του, τετραπλασιάζοντας τη μετοχή της AMC μέσα σε δύο εβδομάδες. Η σαστισμένη εταιρία κινηματογραφικών αιθουσών που πήγαινε για φούντο βρήκε ευκαιρία να αρπάξει κέρδος φυσικά…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η Main Street ξαναχτυπά: Στο +2.800% η AMC!

Το Φεβρουάριο, στο άρθρο «Ο τυφώνας Wallstreetbets θα ξαναχτυπήσει», είχαμε εξηγήσει πως το φαινόμενο της GameStop δεν ήταν ένα απλό pump & dump κόλπο μιας φοράς, όπου ο «φτωχός έκλεψε από τον πλούσιο».

Μιλήσαμε για τη γέννηση ενός κινήματος, μιας «ενδημικής φρενίτιδας» την οποία εκμεταλλεύονται φυσικά όχι μόνο οι φτωχοί αλλά και οι πλούσιοι. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί πράγματι μια «νίκη της πλέμπας». Οι δεκάδες εκατομμύρια αυτοαποκαλούμενοι αυτοί «πλεμπαίοι» “degenerates” του Reddit στην ουσία τι έκαναν;

Ό,τι και οι δυνατοί της Wall Street. Δημιούργησαν τη δική τους «παιδική χαρά», μια παιδική χαρά από πεθαμένες μετοχές «meme stocks» ή απλά «stonks», τις οποίες ανεβοκατεβάζουν κατά βούληση, μέσα από συντονισμένα «τρομοκρατικά» χτυπήματα που κανονίζουν στα διάφορα φόρουμ.

Εκτός από τις μετοχές έχουν επεκταθεί και σε άλλες αγορές όπως μέταλλα (με το μεγάλο Short Squeeze που επιχειρήθηκε στο ασήμι) αλλά και μικρά σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματα, τα λεγόμενα shitcoins.

Η Main Street βρήκε το αγαπημένο της παιχνίδι

Στην ουσία ό,τι κάνει η Wall Street και ο κάθε Έλον Μασκ στην Tesla του S&P 500, η Main Street (η πλέμπα) το κάνει σε μετοχές όπως GameStop και AMC. Γι’ αυτό ακριβώς ήδη από τον Ιανουάριο είχαμε αναλύσει εκτενώς στο radar.gr το νέο αυτό φαινόμενο. Γι’ αυτό πιστεύαμε πως ήρθε εδώ για να μείνει, όταν άλλοι ακόμη δεν είχαν πάρει χαμπάρι. Και όταν πήραν γέλαγαν νομίζοντας πως πρόκειται για κάτι περαστικό (παιδιά είναι μωρέ, θα παίξουν, θα βαρεθούν)…

Οι WallStreetBets μόνο αμούστακα παιδιά δεν είναι. Μεταξύ των επενδυτικών τάξεων τους υπάρχουν πολύ δυνατά πορτοφόλια, και φυσικά μεγάλη χειραγώγηση – δεν είναι αθώα όλη αυτή η φάση. Αφού «στύψουν» όμως (το λεγόμενο short squeeze) τη λεμονόκουπα φροντίζουν να την πετάνε και να περνάνε στην επόμενη. Όταν περάσει καιρός και ηρεμήσουν τα πράγματα, επιστρέφουν ενδεχομένως στο αρχικό φρούτο για να το ξεζουμίσουν και πάλι. Και ούτω καθεξής…

Έτσι, η συντονισμένη φρενίτιδα των WallStreetBets επικεντρώθηκε αυτές τις μέρες στη μετοχή της AMC, μια εταιρία κινηματογραφικών αιθουσών που πήγαινε για φούντο εν μέσω της πανδημίας (αλλά και πριν από αυτήν), εκτοξεύοντας της κατά 400% σε δυο εβδομάδες και περισσότερο από 2.800% από την αρχή του έτους! Τα κέρδη της αφήνουν κατά πολύ τις υπόλοιπες διάσημες πλέον meme stocks, όπως της GameStop.

Η Main Street ξαναχτυπά: Στο +2.800% η AMC!

Πουλά μετοχές η AMC

Η επενδυτική μανία για τον τίτλο της AMC δεν επηρεάστηκε ούτε από το δημοσίευμα που ανέφερε ότι το hedge fund Mudrick Capital έκλεισε τη θέση του στη μετοχή της αλυσίδας κινηματογράφων.

Η AMC ανακοίνωσε ότι πούλησε 8,5 εκατομμύρια νέες μετοχές της στο hedge fund, κατά την τελευταία μιας σειράς αυξήσεων κεφαλαίου. Ωστόσο, αργότερα το hedge fund άλλαξε στάση και πούλησε το σύνολο του ποσοστού που απέκτησε στην AMC.

Η κεφαλαιοποίηση σημείωσε άλμα στα 33 δισ. δολ. την Πέμπτη, ξεπερνώντας άλλες meme stocks. Καθόλου άσχημα για μία εταιρεία που βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στις αρχές του 2021. Η πανδημία οδήγησε σε εκτόξευση των χρεών της στα 5.4 δισ. δολ. στο α΄τρίμηνο του 2021, από χαμηλότερα των 2 δισ. δολ. το 2016.

Η εκρηκτική άνοδος αντάμειψε όσους αγόρασαν νωρίς, ωστόσο το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει το ράλι…

Η Main Street ξαναχτυπά: Στο +2.800% η AMC!

Προειδοποίηση προς τους επενδυτές

Η ανακοίνωση της εταιρίας ότι προχωρά σε πώληση 11,55 εκατ. μετοχών – τη δεύτερη σε διάστημα τριών ημερών – αντέστρεψε το κλίμα. Πέμπτη και Παρασκευή η μετοχή υπέστη διόρθωση.

Η AMC εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους επενδυτές ότι μπορεί να χάσουν τα χρήματά τους. «Οι τρέχουσες τιμές αγοράς αντικατοπτρίζουν τη δυναμική της αγοράς και των συναλλαγών που δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητές και τα θεμελιώδη. Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η δυναμική», αναφέρει η AMC.

Απηχώντας την προειδοποίηση από τις ρυθμιστικές αρχές, νωρίτερα φέτος, πρόσθεσε: «Υπό αυτές τις συνθήκες, σας προειδοποιούμε να μην επενδύσετε σε κοινές μετοχές της κατηγορίας Α. Εκτός εάν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε τον κίνδυνο απώλειας όλου ή σημαντικού μέρους της επένδυσής σας».

Περισσότερα για το φαινόμενο WallStreetBets, διαβάστε εδώ.