Ενα από τα πλέον σημαντικά κέντρα εφοδιασμού της ΙΚΕΑ παγκοσμίως, αυτό που θα τροφοδοτεί με τα προϊόντα του σουηδικού κολοσσού τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, θα λειτουργεί σε περίπου ένα χρόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο.

Μάλιστα, το κέντρο αυτό θα αναπτυχθεί από μια ελληνική εταιρεία, την Trade Estates του ομίλου Fourlis, η οποία κατάφερε να υπερισχύσει τριών εταιρειών-κολοσσών του κλάδου των logistics στον διεθνή διαγωνισμό που διενήργησε ο όμιλοs Inter IKEA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμη η δανική Maersk, η κινεζική Cosco και η γερμανικών συμφερόντων με έδρα στην Ελβετία Kuehne+Nagel. Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο; Την κατασκευή του κέντρου εφοδιασμού διεκδικούσαν και άλλες χώρες, όμως τελικά υπερίσχυσε η Ελλάδα.

Το κέντρο διανομής θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas, ενώ τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ (κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός) και σχεδιάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προβλέψεις Επιχειρηματικού Πάρκου (ΜΜΜ) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το β΄ τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το γ΄ τρίμηνο του 2025. Το μέγεθος της κατασκευής του κτιρίου στην αρχική φάση του θα ανέρχεται σε 50.000 τ.μ. και θα διαθέτει 55.000 σύγχρονες θέσεις παλετών. Πρόκειται για ένα κέντρο διανομής νέας γενιάς με έμφαση στη βιωσιμότητα, καθώς το σύνολο της ενέργειας (100%) για τη λειτουργία του θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κατά βάση φωτοβολταϊκά) με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Θα εξυπηρετεί Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο, και σε δεύτερο χρόνο την Αίγυπτο και πιθανόν και άλλες χώρες.

Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν 100 νέες θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης, από τις οποίες οι 18 αφορούν υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα μηχανογράφησης (ΙΤ), logistics και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Το κέντρο θα εξυπηρετεί αρχικά τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο, και σε δεύτερο χρόνο την Αίγυπτο και πιθανόν και άλλες χώρες.

Το κέντρο θα είναι συνδεδεμένο με όλα τα καταστήματα ΙΚΕΑ των παραπάνω χωρών και με όλους τους παραγωγούς – προμηθευτές των προϊόντων ΙΚΕΑ που βρίσκονται σε πάνω από 70 χώρες. Τούτο, μάλιστα, αναμένεται να οδηγήσει, όπως επισήμαναν αρμόδιες πηγές, σε μείωση των τιμών των προϊόντων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, καθώς και σε ταχύτερη παράδοση των παραγγελιών και μείωση τυχόν ελλείψεων σε κωδικούς.

Η νέα αυτή επένδυση παρουσιάστηκε χθες το πρωί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρόεδρο του ομίλου Fourlis Βασίλη Φουρλή και τον Αντρέα Κολζάνι, Category Distribution Manager του ομίλου Inter IKEA. Παρών ήταν και ο τέως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis Απ. Πεταλάς, καθώς είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, η γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυ Λοΐζου και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Διαβάστε ακόμη: