Τα αντανακλαστικά του Μαξίμου φαίνεται να ενεργοποιήθηκαν μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Έστω και μετά το ταρακούνημα άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει έχοντας απέναντί της μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ν.Δ. ήταν διαχρονικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τώρα η μεγάλη αυτή επαγγελματική ομάδα βρίσκεται στα κάγκελα εξαιτίας της υπερφορολόγησης, που οδηγεί στον αφανισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να διαρρήξει τις σχέσεις της και με τους αγρότες, που ήταν πάντα ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας που την στήριζε.

Σε συνδυασμό με την απώλεια παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς, οι οποίοι πιστεύουν ότι αλλοιώθηκαν τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας, η κατάσταση εμφανίζεται επικίνδυνα ρευστή.

Αναμένεται δομικός ανασχηματισμός

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναγκάζει το Μαξίμου σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής και σε αλλαγή προσώπων.

Ο ανασχηματισμός που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους θα έχει δομικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα θα σηματοδοτεί τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η στρατηγική του λεγόμενου θολού Κέντρου δεν τραβάει.

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την πολυτέλεια να κρατάει δεκαεπτά υπουργούς και υφυπουργούς που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

Η δαιμονοποίηση των ανταρτών βουλευτών του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά δεν βρίσκει καμία απήχηση στη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Στο Μαξίμου έχει ωριμάσει η ιδέα για σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Εκτός από πέντε υπουργούς που θεωρούνται πετυχημένοι, οι υπόλοιποι είναι αναλώσιμοι.

Το ίδιο ισχύει και για τη στρατιά των υφυπουργών, ειδικά των τεχνοκρατών, που έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα ανίκανοι.

Ανασχηματισμός επιβάλλεται και στο Μαξίμου.

Διαβάστε ακόμη: