Την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα μας πήρε πάλι την ανηφόρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ε.Ε., γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες ενός πρωτοφανούς κωμικοτραγικού έργου, με πρωταγωνιστές τους άμεσα υπεύθυνους, πολιτικά και θεσμικά και με συνήθη και μόνιμα θύματα τους καταναλωτές, που εξακολουθούν να βιώνουν το μαρτύριο της ακρίβειας, σε προϊόντα, υπηρεσίες και ενέργεια.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καταγγέλλει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για απουσία ελέγχων στα τρόφιμα! Και δηλώνει ότι «ή υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να λέει τίποτε. Άρα για να έχουμε πρόβλημα και να είμαστε οι πιο ακριβοί κάτι συμβαίνει, γιατί δεν το ελέγχει;».
Με απλά λόγια ο υπουργός, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Επιτροπή, την κατηγορεί ότι αυτή φταίει για την ακρίβεια!
Και τι απαντά ο πρόεδρός της, Ιωάννης Λιανός, στην επίθεση του υπουργού;
– Πρώτον, ότι η Επιτροπή «δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)», όταν ολοκληρωθούν οι υποθέσεις, που «χρειάζονται αρκετοί μήνες ή έτη»! Σας θυμίζω εδώ τους ελέγχους στις τράπεζες προ τετραετίας περίπου, αν θυμάμαι καλά.
– Δεύτερον, προσέξτε τη συνέχεια της απάντησης του κ. Λιανού, ο οποίος αναφέρει επί λέξη ότι «για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας αρμόδιο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους»! Και φυσικά υπερασπίζεται το σπίτι του, λέγοντας ότι «οι έλεγχοι που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά και ειδικά σε αγορές τροφίμων είναι συνεχείς. Είμαστε η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων/ελεγχόμενων εταιρειών τόσο το 2023 όσο και τα τελευταία 4 έτη (και στα τρόφιμα)». Δεν παραλείπει βέβαια να δηλώσει συναινετικός, αναφέροντας ότι «μέσω συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της Επ Ανταγωνισμού και των αρμοδιοτήτων του καθενός, μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η μετάθεση ευθυνών δεν είναι σοβαρή λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
– Τέλος, ο κ. Λιανός δε θα μπορούσε αφήσει χωρίς αναφορά το θέμα των προσλήψεων προσωπικού, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, εάν είχε περισσότερο προσωπικό και καταγγέλλει το εξής: «Έχουμε 24 ειδικούς επιστήμονες νομικούς και 31 οικονομολόγους (μετρώντας και τους προϊσταμένους) που χειρίζονται όλες τις υποθέσεις μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όταν προβλέπονται τουλάχιστον 67 νομικοί και 60 οικονομολόγοι στον οργανισμό μας (+ 24 προϊστάμενοι), και εν συνόλω 230 οργανικές θέσεις. Συνολικά, κάτω του 35% των οργανικών μας θέσεων. Εδώ και 3 έτη έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την Πολιτεία να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων, οι οποίες έχουν εγκριθεί το 2021 και 2022 για επιπλέον 20 άτομα και δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει». Μάλιστα.
Τώρα, μόλις πάτε στο ράφι και μετά στο ταμείο, να φέρεται στο νου σας όλα όσα αναφέραμε (και είναι πολύ λίγα) για τον καυγά των ανευθυνο-υπεύθυνων. Το… πάπλωμα, άλλωστε όλοι εσείς και όλοι μας πληρώνομαι…