Τον δρόμο για παράταση του Προγράμματος Ηρακλής ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Παρασκευή (13/12) ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το αίτημα της Αθήνας για παράταση και επέκταση κατά 1 δισ. ευρώ και έως 30 Ιουλίου 2025.

Η έγκριση δόθηκε για διευκόλυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει καμία κρατική ενίσχυση.

Σκοπός του Προγράμματος, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι να βοηθήσει τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν και να μεταφέρουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτός των ισολογισμών τους.

Στο πλαίσιο του «Ηρακλή», ιδιωτικά οχήματα ειδικού σκοπού αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και εκδίδουν ομόλογα για τους επενδυτές. Το κράτος παρέχει δημόσια εγγύηση για τα λιγότερο επικίνδυνα ομόλογα των οχημάτων τιτλοποίησης. Σαν αντάλλαγμα, το κράτος λαμβάνει αμοιβή με όρους της αγοράς. Τα υπόλοιπα ομόλογα είτε διανέμονται στους υφιστάμενους μετόχους είτε πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές.

Η Επιτροπή είχε αρχικά εγκρίνει το σχέδιο «Ηρακλής» τον Οκτώβριο του 2019, για διάρκεια 18 μηνών, η οποία αργότερα παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Μετά την λήξη του, το σχέδιο επανεισήχθη τον Νοέμβριο του 2023. Η παράταση που εγκρίθηκε σήμερα επεκτείνει τη διάρκεια του σχεδίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025. Το συνολικό προϋπολογισθέν ποσό του σχεδίου θα αυξηθεί από 2 σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το σχέδιο έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, από περίπου 30% στο τέλος του 2020 σε λιγότερο από 5% τον Ιούνιο του 2024. Η παράταση θα επιτρέψει και στις μικρότερες τράπεζες της Ελλάδας να επωφεληθούν από την θετική οικονομική προοπτική στη χώρα και να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα είναι διαθέσιμη με τον αριθμό υπόθεσης SA.116229 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στην ιστοσελίδα του ανταγωνισμού της Επιτροπής, μόλις επιλυθούν τα ζητήματα εμπιστευτικότητας.

Διαβάστε ακόμη