Σήμερα (16/03), ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, καλώντας το Κίεβο και τη Μόσχα να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.
«Η Κίνα φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη και ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν και θα επανέλθουν στον δρόμο μίας πολιτικής διευθέτησης», αναφέρθηκε σε επίσημη ανακοίνωση.
Η σημερινή επίσημη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών αποτελεί την πρώτη από όταν ο Τσιν Γκανγκ ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, την 30ή Δεκεμβρίου 2022. Την 24η Φεβρουαρίου, ανήμερα της πρώτης «μαύρης» επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο δώδεκα σημείων, με το οποίο καλούσε τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Η Ρωσία καλωσορίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας»
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας, να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα. Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου. Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», είχε τονίσει η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε και την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, υποστήριξε, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία–Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια– καθώς και της Κριμαίας.
Η Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις της Κίνας, εκτός αν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα του 1991 –όταν «διαλύθηκε» η Σοβιετική Ένωση– αν και το Κίεβο ανέφερε, επιπλέον, ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει μέρη του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου. Οι σύμμαχοι του Κιέβου αντέδρασαν «ψυχρά» στις κινεζικές προτάσεις, με το ΝΑΤΟ να υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο δεν έχει αρκετή αξιοπιστία ως συνομιλητής, λόγω των στενών δεσμών με τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Λατινική Αμερική, Αφρική, Κίνα και Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο»
Την ημέρα εκείνη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή κρατών από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο, για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο κ. Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και ανέφερε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες, σε συνέντευξη Τύπου από την ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια.
Ακόμη, ο σύμβουλος της προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, σημείωσε ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, στα ουκρανικά σύνορα του 1991. Η τοποθέτηση ακολουθεί την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου από την Κίνα, για κατάπαυση του πυρός. Ο κ. Ποντόλιακ αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας, την εποχή της «κατάρρευσης» της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.
«Το όποιο “ειρηνευτικό σχέδιο” μόνο με κατάπαυση πυρός και ως εκ τούτου, νέα οριοθέτηση συνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δε συνιστά ειρήνη, αλλά “πάγωμα” των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία. Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή και αφορά υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, στη γραμμή των συνόρων του 1991», έγραψε σε δημόσιο μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα.