«Μόνο πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων θα μάς επιτρέψουν να επιταχύνουμε σημαντικά την ανακατάληψη εδαφών», η οποία θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου «είτε στα τέλη της άνοιξης, είτε τις αρχές του καλοκαιριού, είτε το καλοκαίρι, ή πιθανόν το φθινόπωρο», τόνισε ο κ. Ποντόλιακ.

Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023, αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων, επεσήμανε σήμερα (11/01), δεσμευόμενος ότι αυτά τα συστήματα δε θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, μιλώντας στο AFP.

Αυτός ο τύπος πυραύλων θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να φθάσει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που έχει μεταφέρει η Μόσχα μακριά από το μέτωπο σε κατεχόμενα εδάφη, ώστε να θέσει εκείνες εκτός πρόσβασης από τα διαθέσιμα συστήματα –επί του παρόντος– των ουκρανικών δυνάμεων, συμπλήρωσε.

Οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν ήδη αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (βεληνεκές 80 χιλιομέτρων) και μόλις παρέλαβαν τους αντίστοιχους γαλλικούς εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων LRU (βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων) ζητούν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Χάρη σε όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές, «θα καταστρέψουμε όλη τη στρατιωτική υποδομή του ρωσικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς» (ανατολική Ουκρανία) και της Κριμαίας, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, υποστήριξε ο Ουκρανός αξιωματούχος. Ωστόσο, «η Ουκρανία δε θα επιτεθεί σε στόχους σε ρωσικό έδαφος, εφόσον αποκτήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς», γνωστοποίησε.

«Δε θα επιτεθούμε στη Ρωσία. Διεξάγουμε έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι χωρίς μαζικές παραδόσεις αυξημένων δυτικών βαρέων όπλων, ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει «δεκαετίες».

Πέρα από πυραύλους, το Κίεβο χρειάζεται, επίσης, τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα «βαρέα άρματα μάχης», όπως τα γερμανικά Leopards που απαιτεί η Ουκρανία από το Βερολίνο, αλλά και πυροβόλα όπλα.

«Η Γαλλία μάς παραδίδει ήδη ελαφρά άρματα μάχης. Αυτό είναι πολύ καλό. Όμως, θέλουμε ακόμη να πάρουμε 250 έως 300 με 350 βαρέα άρματα μάχης», αποσαφήνισε. Οι ανάγκες με προτεραιότητα για το Κίεβο περιλαμβάνουν, προσθέτως, περισσότερες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη –ικανά να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κατεχόμενα εδάφη– και αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων Cheetah, προσέθεσε.

«Θα κλείσουμε τον εναέριο χώρο μας»

«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα μπορούσαν σύντομα να επιταχύνουν τις παραδόσεις, διότι συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι το “κλειδί” στον πόλεμο. Οι εταίροι μας έχουν κατανοήσει ξεκάθαρα ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία σε επαρκείς ποσότητες θα καταστήσει δυνατό τον περιορισμό αυτού του πολέμου στα κατεχόμενα», σημείωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Επιπλέον, η άφιξη νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως τα αμερικανικά και γερμανικά Patriots ή τα γαλλικά Crotales, θα μπορέσουν σύντομα να εξουδετερώσουν την απειλή που θέτουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

«Θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε τον εναέριο χώρο μας, εντός ενός μήνα», ολοκλήρωσε, κρίνοντας ότι η Ουκρανία θα μπορέσει σύντομα να καταρρίπτει το 95% των πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Ρωσία, αντί για το 75%, σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: