Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος για την απελευθέρωση 300 δισεκατομμυρίων γουάν (41,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φθηνής χρηματοδότησης για να βοηθήσει ορισμένες κρατικές εταιρείες να αγοράσουν απούλητες κατοικίες.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Tάο Λινγκ, ανακοίνωσε το λεγόμενο πρόγραμμα επαναχρηματοδότησης λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης κρίσης ακινήτων της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χρηματοδότηση θα επεκταθεί σε 21 παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των συστημικών τραπεζών, των κρατικών εμπορικών δανειστών και των ανώνυμων τραπεζών, με επιτόκιο 1,75%. Τα δάνεια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να έχουν διάρκεια ενός έτους, θα επιτρέπεται να μετακυλιστούν τέσσερις φορές.

Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης της PBOC αποτελούνται από φθηνή χρηματοδότηση που προσφέρεται στις τράπεζες της Κίνας και τους επιτρέπει να επεκτείνουν τον δανεισμό για συγκεκριμένα τμήματα της οικονομίας.

Ο Τάο δήλωσε ότι τα 300 δισεκατομμύρια γουάν μετρητών της κεντρικής τράπεζας θα μεταφραστούν σε περίπου 500 δισεκατομμύρια γουάν συνολικής πίστωσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρουσίασαν πρόσφατα μια σημαντική χαλάρωση των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια και ενθάρρυναν τις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράζουν απούλητα ακίνητα από τους κατασκευαστές για να τα μετατρέψουν σε οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Οι δανειστές θα ενθαρρυνθούν να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση σε περιφερειακές κρατικές επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί από τις τοπικές κυβερνήσεις για να στηρίξουν την αγορά των απούλητων κατοικιών τους σε λογικές τιμές, όπως ανέφερε ο Τάο.

Τα χρηματοδοτικά οχήματα της τοπικής κυβέρνησης καθώς και οι κρατικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν το λεγόμενο «κρυφό περιφερειακό χρέος» – δη δανεισμό εκτός ισολογισμού – θα απαγορεύεται να αγοράζουν τα σπίτια, τα οποία θα πρέπει να πωληθούν ή να εκμισθωθούν ως δημόσια κατοικία, προσέθεσε.

Η κρίση του τομέα ακινήτων της Κίνας έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική της ανάπτυξη, καθώς η αποτυχία των υπερχρεωμένων κατασκευαστών της χώρας να παραδώσουν προπωλημένα σπίτια επιβαρύνει το αίσθημα των καταναλωτών.

Τα πρόσφατα επικαιροποιημένα επίσημα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών τον Απρίλιο κατέγραψαν την πιο απότομη μηνιαία πτώση εδώ και μια δεκαετία.

Το μέγεθος της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας υπολείπεται των εκτιμήσεων των αναλυτών για τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γουάν που απαιτούνται για την στήριξη της αγοράς.

Αυτό αναμένεται να απογοητεύσει τους επενδυτές, αφού ένας αντίστοιχος δείκτης της Σαγκάης ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις μετοχές ακινήτων εκτοξεύθηκε κατά 6,2% λίγο πριν την ανακοίνωση, αναμένοντας ισχυρότερη στήριξη.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Είκοσι μία τράπεζες είναι επιλέξιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναχρηματοδότησης και να προσφέρουν δάνεια σε τοπικές κρατικές επιχειρήσεις που επιλέγονται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Για κάθε δάνειο που χορηγούν οι τράπεζες στο έργο, η PBOC θα τους παρέχει μετρητά που αντιστοιχούν στο 60% του δανείου.

Τα κεφάλαια επαναχρηματοδότησης έχουν διάρκεια ενός έτους, με επιτόκιο 1,75%, αλλά επιτρέπονται τέσσερις καθυστερήσεις.

Οι LGFVs, δη οι τοπικές κρατικές επιχειρήσεις που έχουν «κρυφό χρέος» θα αποκλείονται από τις αγορές κατοικιών.

Τέλος, τα ακίνητα που αγοράζονται θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για στέγαση, είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση.

Διαβάστε ακόμη: