Στην απόκτηση μεριδίου σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμπορευμάτων όπως η Gazprom και η Rusal είναι έτοιμη να προχωρήσει η Κίνα, μέσω των κορυφαίων κρατικών της επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminum Corp. of China και China Minmetals Corp.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσουν σιγουρα σε συμφωνία, επεσήμαναν οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι μετέπειτα κυρώσεις στη Μόσχα, αύξησαν την πίεση στο Πεκίνο να εξασφαλίσει τις εισαγωγές του καθώς το κόστος της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξανόμενες τιμές στην οικονομία, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας εξέδωσαν εντολές να δοθεί προτεραιότητα στον εφοδιασμό εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει κανονικά τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία σε αντίθεση με τη μαζική έξοδο ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών από τη χώρα. Η BP Plc, η Shell Plc και η Exxon Mobil Corp. αιφνιδίασαν την ενεργειακή βιομηχανία αποχωρώντας από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται πως μεταξύ των σημερινών ενεργειακών επενδύσεων της Κίνας στη Ρωσία, η CNPC έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG και 10% κράτος στο Arctic LNG 2, ενώ η Cnooc Ltd. κατέχει επίσης το 10% της Arctic.

 

Gazprom: Η μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι από πλευράς του έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας παραμένουν «ισχυρές σαν βράχος», παρόλο που το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και ζήτησε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι δύο χώρες είχαν ήδη ενισχύσει τους δεσμούς τους, με τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα να υπογράφουν μια σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και σίτου.

Η Gazprom και η Rosneft PJSC ήταν μεταξύ των ρωσικών ενεργειακών κολοσσών που υπέγραψαν συμφωνίες με το Πεκίνο στη συνάντηση των δύο ηγετών ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές του Bloomberg, οποιαδήποτε επένδυση στη Ρωσία εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους και πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα στο Πεκίνο, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει γίνει μια σχεδόν μη επενδύσιμο έδαφος για διεθνείς εταιρείες, καθώς η οικονομία της επιδεινώνεται ραγδαία. Οι κυρώσεις έχουν εξαφανίσει δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικά assets, ενώ τα ρωσικά ομόλογα και το ρούβλι έχουν βυθιστεί.

Ενδεχόμενες επενδύσεις από την Κίνα θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Μόσχας να επιταχύνει τον λεγόμενο «Άξονα στην Ασία» με συμφωνίες για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Κίνα έχει διπλασιάσει τις αγορές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων σε σχεδόν 60 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο αγωγός Power of Siberia ξεκίνησε την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα το 2019 και η Gazprom βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Κίνα για τη συμφωνία μιας επιπλέον διαδρομής που θα μπορούσε να υπογραφεί φέτος.